20:10 / 20.11.2023 Политика

Депутати пропонують святкувати День чоловіків

Народні депутати зареєстрували проєкт постанови, яким пропонують встановити в Україні Міжнародний чоловічий день і відзначати його щорічно 19 листопада.

Документ з'явився на сайті парламенту 20 листопада. Його ініціювали нардепи Марія Мезенцева, Олександр Мережко, Євгенія Кравчук, Ярослав Юрчишин та інші.

Вони обґрунтовують необхідність ухвалення постанови тим, що встановлення Міжнародного чоловічого дня може бути важливим кроком у підтримці гендерної рівності.

"В Україні, як і в багатьох інших країнах, існують Міжнародний жіночий день і День прав людини. Проте, для забезпечення повноцінної рівності статей, важливо встановити і Міжнародний чоловічий день, що визначається національним законодавством. Воно показує, що суспільство визнає важливість прав і проблем чоловіків, а також їхній внесок у суспільство. Це може стимулювати позитивні зміни в уявленнях про стать і взаємини між статями", – йдеться в постанові.

На думку ініціаторів документа, встановлення Міжнародного чоловічого дня допоможе акцентувати увагу на конкретних питаннях, які стосуються чоловіків, зокрема здоров'ї, психічному благополуччі та батьківстві.

Автори постанови також вказують, що таке свято є у 80 країнах світу. Встановлення Міжнародного чоловічого дня, на їхню думку, "може сприяти співпраці та обміну досвідом з іншими країнами у сферах, що стосуються чоловіків та гендерної рівності".

Документ направлено на розгляд комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Подготовила: Нина Петрович