02:24 / 05.11.2023 Политика

Клерк Офісу президента радить Залужному, як поводити себе з пресою

В Офісі президента відреагували на інтерв'ю головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного для Economist: порадили військовим не коментувати на публіку те, що відбувається на фронті.

Про таке сказав заступник керівника ОП Ігор Жовква в етері телемаратону.

«На місці військових я б, напевно, найменше, що б робив — це б коментував для преси, для відкритої публіки те, що відбувається на фронті, те, що може відбутися на фронті, якісь варіанти», — сказав він.

На його думку, так «ми полегшуємо роботу агресору».

«Я впевнений, що все дуже уважно [росіянами] прочитано, занотовано, зроблено висновки. Якщо ми так якимось чином досягнемо успіхів — можливо, це дуже глибокий стратегічний задум. Але мені, чесно кажучи, дуже дивно», — додав Жовква.

Заступник керівника ОП заявив, що після виходу згаданої колонки до нього телефонував «один із керівників кабінетів лідерів».

«І вони просто в паніці мене запитують: "А що доповідати моєму лідерові? Ви дійсно в глухому куті?". То ми цього ефекту намагаємось досягти цією статтею?» — стверджує Жовква.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв'ю Economist за 1 листопада розповів про ситуацію, яка склалася на фронті через понад півтора року повномасштабної війни.

Він, зокрема, заявив, що російсько-українська війна переходить на етап «позиційної» зі статичними та виснажливими боями. Це дозволить росії відновити свою військову міць. Щоб «вирватися з цієї пастки», Україні потрібна перевага в повітрі та на суші.

Також, на думку Залужного, необхідно розширити категорії громадян, які можуть бути призвані на навчання або мобілізацію. Тому слід зосередитися на сучасному командуванні й управлінні, щоб Україна могла ефективніше за росію ухвалювати рішення на полі бою.