14:02 / 12.10.2023 Политика

Єрмака і Татарова звинуватили в замовленні справи на Шаповалова: "імітація боротьби з корупцією"

Справа проти колишнього заступника міністра оборони Вячеслава Шаповалова, у якій кожне звинувачення «абсурдніше за інше», схожа на показуху та імітацію боротьби з корупцією і її хтось режисує. Таку думку за результатами чергового засідання у справі Шаповалова висловив політолог Олег Постернак.

При цьому він вважає, що замовниками можуть бути голова ОП Андрій Єрмак та його заступник Олег Татаров, про якого відомо, що він контролює правоохоронну систему України. Постернак заявив, що тільки замовні справи можуть бути «такої паршивої якості».  

«І тільки хтось дуже впливовий може змушувати не одного, а відразу кількох суддів з різних судів заплющувати очі на відсутність хоч трохи переконливих доказів і продовжувати виписувати людині астрономічні, свідомо непідйомні застави. Тільки хтось дуже високопоставлений може зробити так, що СБУ та ДБР із прокуратурою списують один у одного тексти підозр і діють за одним і тим самим шаблоном. Хто ж це може бути? А чи не Єрмак це разом із Татаровим? Може, це робиться на їхнє прохання?», - написав він у ФБ.

Шаповалов уже 9 місяців перебуває за гратами, але розслідування у його справі де було, там і залишилось. Постернак розповів: ще влітку стало зрозуміло, що нічого з нього не вийде, бо доказова база у справі провальна. І тоді з'явилася справа СБУ, суть якої практично та сама, що й у ДБР.

Суть підозр проти Шаповалова зводиться до того, що йому інкримінують перешкоджання ЗСУ відразу після 24 лютого 2022 рок, коли він кинувся укладати контракти з іноземними компаніями на постачання бронежилетів і шоломів.

«Якби ви почули, яку маячню ніс прокурор у суді, у вас із вух полилася б кров. Його аргумент про те, що Шаповалова ніяк не можна відпускати додому навіть із браслетом на нозі, полягав у тому, що колишній заступник міністра оборони може втекти з України через непідконтрольну територію», - розповів Постернак про судове засідання, яке відбулося 10 жовтня.

На цьому засіданні суд вирішив зменшити заставу для Шаповалова – із астрономічних 500 млн грн до 50 млн грн. на думку політолога, зниження застави в 10 разів хоч і опосередковано, але «дуже чітко вказує на те, що справи проти Шаповалова руйнуються ще до того, як розпочнеться їхній розгляд по суті».

Нагадаємо, у липні цього року Шаповалов звернувся до президента Володимира Зеленського з листом, у якому описав абсурдність висунутих проти нього звинувачень.