13:34 / 10.10.2023 Политика

Е-декларуванню – бути: Зеленський підписав законопроєкт

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент Україна Володимир Зеленський підписав закон про повернення електронного декларування чиновників із негайним відкриттям декларацій. Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

У картці законопроєкту 9534 йдеться, що його повернуто з підписом президента.

BAGNET нагадує, наприкінці червня після проміжної оцінки щодо виконання семи рекомендацій Єврокомісії, посол ЄС порадив Україні повернути е-декларування для пришвидшення вступу до Європейського Союзу.

27 липня Верховна рада у першому читанні підтримала законопроєкт, яким пропонується повернути електронне декларування для чиновників. Так, "за" проголосували 299 депутатів, не брав участь ще 21 нардеп.

Відновлення декларування передбачає подачу декларацій за поточний рік, а також за 2021, 2022 роки. Крім цього, буде відновлено спецперевірки. Водночас військові, які беруть участь в бойових діях, подаватимуть декларації через 90 днів після закінчення бойових дії або демобілізації.

Однак нардепи провалили голосування за важливою поправкою 371 – про відкриття декларацій. Вона не набрала голосів, оскільки її підтримали всього 199 депутатів.

Після чого, 12 вересня, Володимир Зеленський ветував законопроєкт, який мав залишити реєстри електронного декларування закритими ще на рік.

Зрештою, Рада схвалила вето президента Зеленський ветував законопроєкт про е-декларування та виправила закон про відновлення е-декларування. Зміни передбачають негайне відкриття декларацій.

Підготував: Сергій Дага