08:49 / 03.10.2023 Политика

У Пентагона залишилося 5,2 млрд доларів на допомогу Україні, - WSJ

Фото: defense.gov

Міністерство оборони США має $5,2 млрд на військову допомогу Україні. Про це повідомили джерела The Wall Street Journal

$5,2 млрд - це приблизно 12% загального обсягу військової допомоги США Україні, яка склала $43,9 млрд з початку збройного вторгнення росії 24 лютого 2022 року.

На скільки вистачить цих коштів зараз незрозуміло, темпи постачання залежать від низки факторів. Джерела WSJ припускають, що грошей достатньо для поставок зброї, боєприпасів і техніки впродовж кількох місяців.

$5,2 млрд - це залишок з $6,2 млрд, виявлених після переоцінки вартості поставленого Україні озброєння. Бухгалтерську помилку виявили у червні.

За даними WSJ, зовсім не залишилося коштів за Ініціативи щодо сприяння безпеці України. Це довгострокова програма модернізації Збройних сил України та підвищення їх сумісності з силами НАТО.

На рахунку, який використовувався для поповнення арсеналу США після постачання Україні, залишилося $1,6 млрд - "недостатньо для підтримки цілісності Пентагону".

Незважаючи на попередження адміністрації Білого дому про ризики ухвалення бюджету без допомоги Україні, ризики виникають скоріше у довгостроковій перспективі.

Американські чиновники вважають, що політична невизначеність у Вашингтоні надсилає "жахливий сигнал міжнародній спільноті". Союзники України побоюються, що володимир путін "прийде до переконання, що він може перечекати США".

30 вересня у США ухвалили тимчасовий проект фінансування уряду, який не передбачає виділення допомоги Україні. Республіканці та демократи обіцяли, що розглянуть питання підтримки Києва пізніше. Білий дім заявив, що Вашингтон має можливість надавати лише короткострокову підтримку Україні.

30 вересня у США сплив термін дії закону про ленд-ліз для України, який жодного разу не застосовувався на практиці.

Підготував: Сергій Дага