20:15 / 02.10.2023 Политика

Нардеп з ОПЗЖ неодноразово порушував закон і жодного разу не відповів за це

Після 2014 року такий собі нардеп Віталій Борт їздив в окупований Крим із територіїкраїни-агресорв.

Згідно з інформацією розслідування "Схем" Радіо Свобода, російські бази даних авіаперельотів ця особа неодноразово літала з Сімферополя до рашистів і назад.

15 серпня 2014 року Борт, ще будучи нардепом 7-го скликання, вилетів з Києва до Москви, приземлився в аеропорту "Домодєдово" і того ж дня попрямував літаком до Сімферополя. За чотири дні, 19 серпня депутат вилетів з Криму знову до столиці Росії і в той же день повернувся до Києва прямим рейсом.

12 квітня 2015 Борт вилетів із аеропорту Ростова-на-Дону до Сімферополя. Пізніше, у тому ж році, 26 червня він літав з Сімферополя до Москви.

10 вересня 2015 року Борт знову подорожував до російської столиці прямим рейсом з Києва. За чотири дні, 14 вересня, він вилетів вже з Сімферополя до аеропорту Шереметьєво. З Москви він повернувся літаком до Києва наступного дня.

Ще один переліт напряму з Росії до Криму Борт здійснив 24 березня 2016 – з московського аеропорту "Домодєдово" до Сімферополя, про що свідчать дані баз авіаперельотів РФ.

Згідно з правилами, запровадженими у квітні 2014-го року відповідно до українських законів, в’їжджати в окупований Крим та залишати його дозволяється лише через українські контрольно-пропускні пункти.

Водночас, як дослідили "Схеми", Віталій Борт декілька разів заїжджав в Крим з Росії або навпаки, виїжджав з окупованого півострова напряму в РФ. Під час двох з таких перельотів він ще був депутатом ВР 7-го скликання (до листопада 2014).

Верховна Рада запровадила адміністративну відповідальність за "порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї", встановивши відповідальність за це – адміністративний штраф.

На одному із рейсів з Сімферополя до Москви у червні 2015-го Віталія Борта супроводжувала його матір, яка, як з’ясували "Схеми", зрештою отримала російське громадянство. Про це свідчить витяг з автоматизованої системи "Роспаспорт", який є у розпорядженні журналістів. Урожденка Донецька, Валентина Борт отримала російський паспорт у Криму у жовтні 2019 року у місті Алушта.

 Також "Схеми" з’ясували, що батько нардепа має російський податковий номер, прив’язаний до його українського паспорту.

Віталій Борт – з 2019-го року народний депутат 9-го скликання, член партії "Платформа за життя та мир" (раніше – ОПЗЖ, нині заборонена), входить до комітету Верховної Ради з питань бюджету. До цього він ще тричі обирався до парламенту: був нардепом 5-го (2006-2007 роки), 6-го (2007-2012 роки) та 7-го (2012-2014 роки) скликань Верховної Ради.

Підготувала: Ніна Петрович