07:52 / 02.10.2023 Политика

У США припинив дію закон про ленд-ліз для України

Ілюстративне фото з відкритих джерел

 

Закон про ленд-ліз для України, який жодного разу не застосовувався на практиці, припинив дію у США 30 вересня, по закінченню 2023 фінансового року. повідомляють рodrobnosti.

Цей документ надавав президенту США Джо Байдену право передавати Україні зброю та іншу допомогу за спрощеною процедурою.

Закон мав працювати аналогічно до того, як це було під час Другої світової війни, коли Сполучені Штати постачали своїх союзників, у тому числі СРСР, без передоплати і з тривалим відтермінуванням платежів.

Термін "ленд-ліз" раніше використовувався лише стосовно Другої світової війни. Акт про ленд-ліз підписав президент США Франклін Делано Рузвельт 11 березня 1941 року. Документ надавав голові Білого дому повноваження без попередньої оплати надавати допомогу (зокрема, передавати в оренду озброєння, продовольство та стратегічну сировину) будь-якій країні, оборона якої визнавалася життєво важливою для США.

Однак насправді цей механізм так і не використали, оскільки Україна і так отримував від США військову допомогу за іншими програмами без необхідності платити за неї. 

BAGNET нагадує, президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України 9 травня 2022 року. Документ передбачає, що у 2022 та 2023 фінансових роках глава Білого дому може дати вказівку своїй адміністрації надати Україні у тимчасове користування військову техніку та зброю для відбиття збройного вторгнення росії.

У Пентагоні заявляли, що адміністрація США наразі не бачить потреби у постачанні Україні озброєнь у рамках ленд-лізу. Акцент робиться на виділенні озброєнь на підставі повноважень президента та використання цього методу як основного при наданні техніки безпосередньо зі складів американської армії.

Підготував: Сергій Дага