20:28 / 29.09.2023 Политика

Сім країн ЄС замовили боєприпаси для України

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Сім країн ЄС замовили снаряди для України через механізм спільних закупівель Європейського Союзу, щоб доправити терміново необхідні набої Києву та поповнити виснажені західні запаси, пише Reuters.

"Сім держав-членів вже розмістили замовлення на 155-мм боєприпаси за прискореною процедурою EDA. Найближчими тижнями та місяцями можуть з’явитися додаткові замовлення, наприклад, для національних цілей поповнення запасів", – пише Reuters.

Невідомо, які саме країни замовили боєприпаси, адже кожен уряд має оголосити про свої розпорядження. Водночас у відповідь на запит Reuters міністерство оборони Литви підтвердило, що вона є однією з країн.

Вартість та кількість замовлень також невідома, тому що більшість інформації є конфіденційною.

Однак в агентстві заявили, що угоди укладалися як на снаряди, так і на компоненти, такі як детонатори, снаряди, заряди та капсулі. У заяві йдеться, що схема охоплює чотири "сучасні вогневі платформи, розроблені та вироблені в Європі… і які найчастіше використовуються українськими збройними силами". Згадуються французькі CAESAR, польські Krab, німецькі PzH2000 та словацькі Zuzana C/2000.

Раніше BAGNET повідомляв, що Міністерство оборони Литви оголосило про передачу Україні 1,5 мільйона боєприпасів в рамках нового пакету допомоги.

Своєю чергою, Велика Британія надасть Україні десятки тисяч артилерійських снарядів до кінця 2024 року.

Підготував: Сергій Дага