13:15 / 29.09.2023 Политика

У ЄС досягли консенсусу щодо відкриття вступних переговорів для України, – Стефанішина

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У Європейському союзі досягли щодо відкриття переговорів про інтеграцію України. Однак, ухваленню остаточного рішення передуватиме робота зі столицями.

Про це розповіла віце-прем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгу Стефанішину під час 2nd EU Accession Exchange Forum.

За її словами, прогрес у виконанні семи рекомендацій з боку України не залишає простору для дискусій та сумнівів в позитивному розширенні. Водночас після доповіді Єврокомісії України повинна буде працювати з державами членами індивідуально.

"І на кожному етапі шляху, кожна держава-член може ставити власні питання, які не обов’язково стосуватимуться семи рекомендацій, щоб збудувати консенсус перед груднем 2023 року", – зазначила віцепрем’єрка.

Водночас загальний консенсус щодо початку переговорів про вступ для України вже існує.

"Тут є загальний консенсус всіх держав-членів, навіть тих, хто більше виступає за Західні Балкани чи навіть за Грузію. Але всі розуміють, що перед тим, як ухвалювати рішення щодо цих країн, має бути ухвалене рішення щодо України", – пояснила вона.

Як відзначила Стефанішина, ситуація кардинально відрізняється від тієї, яка була тоді, коли Україна прагнула отримати статус кандидата на вступ. Сьогодні усі розуміють, що жодне інше рішення не може бути ухвалене, якщо не прийнято рішення щодо нашої країни.

BAGNET нагадує, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що терміни вступу України до Європейського союзу залежать від того, коли вона сама буде готова.

Підготував: Сергій Дага