22:33 / 31.08.2023 Политика

Президент повідомив журналістам про намір порушити передвиборчу обіцянку

Зеленський заявив в інтерв’ю португальському телеканалу RTP, що планує балотуватися на другий термін на президентських виборах у 2024 році, якщо вони відбудуться.

“У 2024 році, якщо продовжиться війна, і якщо вибори відбудуться, я ніколи в житті не кину свою країну. Я думаю, що світова демократія нас підтримає”, – заявив Зеленський.

Він також озвучив низку умов для проведення виборів під час війни.

По-перше, вибори мають відбутися “на всій території України”, щоби солдати на фронті теж могли взяти участь у голосуванні.

По-друге, за виборами мають стежити міжнародні спостерігачі. “Голосування має бути демократичним та прозорим, як це було, коли мене обирали президентом”, – сказав Зеленський.

Окрім того, глава держави має намір залучити до участі у виборах українську діаспору. Ще один важливий момент – захист виборчих дільниць від можливих російських бомбардувань.

При цьому, за словами Зеленського, юридично під час дії воєнного стану Україна не має права проводити вибори. Водночас президент заявив, що “готовий вносити зміни до законодавства”.

Відповідаючи на запитання, чи боїться він програти вибори, Зеленський сказав “Я нічого не боюся”, додавши, що у нього є “велика підтримка” виборців.

Натомість зазначається, що одним з ключових є питання фінансування виборів, оскільки Зеленський виступає проти виділення державних коштів на проведення голосування.

Слід зауважити, що відповідно до статті 19 Конституції України, під час дії воєнного стану забороняється проведення виборів президента, виборів до Верховної Ради, а також до органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що в 2019 році тоді кандидат в президенти Володимир Олександрович на стадіоні під час дебатів заявив, що він іде на один термін і після нього прийде хтось інший.

Підготувала: Ніна Петрович