09:08 / 29.08.2023 Политика

Шарль Мішель закликав країни Євросоюзу готуватися до розширення до 2030 року

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Європейський Союз має бути готовим до прийому нових країн-членів до 2030 року. Про це йдеться у проекті промови голови Європейської ради Шарля Мішеля на відкритті XVIII Міжнародного стратегічного форуму. Витяги з виступу наводить Financial Times.

Якщо ми хочемо, щоб нам довіряли, ми маємо говорити про терміни. Поки ми готуємо наступний стратегічний порядок денний ЄС, ми маємо поставити перед собою чітку мету. Ми з обох боків маємо бути готовими до розширення до 2030 року. Тепер ми маємо розглядати розширення як одне з наших головних завдань. І для ЄС, і для його майбутніх держав-членів.

Перше засідання щодо розширення Євросоюзу відбудеться в іспанській Гранаді на початку жовтня. У рамках зустрічі лідери країн ЄС також мають намір обговорити можливість поповнення бюджету союзу, за рахунок якого забезпечуватиметься фінансова підтримка всіх країн-кандидатів.

Це амбітно, але необхідно. Це показує, що ми серйозно налаштовані. Вікно можливостей відкрите.

BAGNET нагадує, наразі офіційними кандидатами на вступ до Євросоюзу є сім країн: Албанія, Молдова, Північна Македонія, Сербія, Туреччина, Україна та Чорногорія.

Раніше за всіх заявку на вступ до ЄС подала Туреччина у 2005 році. Чорногорія перебуває у статусі кандидата з 2010 року.

Україна подала документи на вступ до Євросоюзу наприкінці лютого 2022 року. 23 червня 2022 року Україна та Молдова отримали статус кандидата на вступ до ЄС.

Підготував: Сергій Дага