12:37 / 22.08.2023 Политика

США готові долучитися до навчання українських пілотів на F-16, проте є умова

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сполучені Штати готові вчити українських пілотів польотам на F-16, якщо європейські країни не встигатимуть із процесом навчання.

Про це заявила заступник речника Пентагону Сабріна Сінгх, повідомляє пресслужба Пентагону.

США готові взяти участь у навчанні українських пілотів, якщо їх буде більше за ту кількість, з навчанням якої можуть впоратися європейські країни.

Так, до процесу навчання США приєднаються, якщо Данія та Нідерланди, які взяли на себе ініціативу щодо навчання, відставатимуть від графіка. Також участь Сполучених Штатів у тренуваннях передбачається у разі виникненні потреби навчити додаткову кількість українських льотчиків, зазначила Сінгх.

За її словами, українським пілотам потрібно буде пройти серйозну підготовку щодо навчання профільної англійської мови, щоб бути готовими до польотів на F-16, і це займе деякий час.

Винищувачі F-16 для України

Як стало відомо, Греція візьме участь у тренуванні українських пілотів на винищувачах F-16. Про це заявив Президент Володимир Зеленський на спільній з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом пресконференції.

Також нагадаємо, що у Міноборони Данії заявили, що планують почати навчання наприкінці цього місяця.

Водночас радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван також підтвердив згоду передати Україні винищувачі F-16. За його словами, Вашингтон дійсно надсилав відповідні листи Данії та Нідерландам, які очолюють коаліцію з підготовки пілотів.

Також він зазначив, що Україні нададуть американські винищувачі F-16 після завершення навчання пілотів нашої країни.

Програми підготовки українських пілотів ще у травні схвалив президент США Джо Байден, проте поки не було названо терміни постачання військових літаків.

Підготував: Сергій Дага