16:14 / 19.08.2023 Политика

Спецтрибунал має засудити близько 20 топпосадовців росії, – МЗС

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У МЗС України кажуть, що спецтрибунал за злочин агресії росії має притягнути до відповідальності близько 20 представників політичного і військового керівництва рф.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич в інтерв’ю Укрінформу

Злочин агресії – це елітарний злочин, він може вчинятися тільки тими особами, які знаходяться на посаді або фактично в стані давати накази на ведення агресивної війни. Тобто ймовірно – це вирішуватиме трибунал…Це, можливо, може бути 20 осіб – топпредставників політичного і військового керівництва РФ.

За його словами, решта російських воєнних злочинців відповідатимуть за скоєні злочини в інших судах.

Кориневич вважає, що до цього числа увійдуть постійні члени радбезу росії, які ухвалювали рішення про агресію проти України, а також ті, хто здійснював кроки на виконання цього рішення – командувачі родів військ, росгвардії та збройних сил рф.

BAGNET нагадує, восени 2022 року президент України Володимир Зеленський утворив робочу групу, яка опрацьовує питання створення спецтрибуналу для притягнення до відповідальності керівництва рф за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та близько 40 окремих держав.

Вже 9 січня 2023 року Європарламент ухвалив рекомендаційну резолюцію про створення спецтрибуналу, а 26 січня ПАРЄ одноголосно проголосувала за створення Спеціального міжнародного трибуналу для розгляду злочинів росії проти України.

Підготував: Сергій Дага