14:31 / 15.08.2023 Политика

Україна розглядає призупинення дії безвізу з Ізраїлем: на це є дві причини

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На рівні вищого політичного керівництва Україна розглядає призупинення дії безвізового режиму з Ізраїлем. Складність полягає у гарантуванні паломникам безпеки.

Про це посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив у інтерв’ю "Радіо Свобода".

Коментуючи прийдешній єврейський Новий рік Рош га-Шана, Корнійчук зробив акцент на тому, що цьогоріч Україна очікує на приїзд до Умані не менше 20 тисяч людей.

"Національна поліція, ДСНС, інші державні органи, прикордонники мусили відволікати суттєву кількість своїх сил для того, щоб забезпечити порядок і безпеку. Крім того, ми говоримо, що ми не можемо забезпечити безпеку від ракет і дронів, оскільки нам, вибачте, не вистачає забезпечення безпеки своїх міст", — зазначив Корнійчук.

Посол наголосив, що ідеться не про скасування безвізового режиму, а лише його призупинення.

"Тобто міжурядову угоду ніхто не збирався скасовувати, але другий фактор, крім Умані: на жаль, збільшилася кількість наших громадян, яких депортують. Виглядає це, на жаль, дуже ганебно, і посольство тут зробити нічого не може", — каже Євген Корнійчук.

Як зазначив Корнійчук, відомо, що в будь-якого громадянина, який приїхав до Ізраїлю з українським паспортом, відбирають документ. Змушують очікувати на співбесіду в окремій кімнаті мінімум 5-10 годин, і потім 10% громадян України депортують без пояснення причин. Цікаво, що за словами посла України, минулого року статистика відмов у вʼїзді була 2 — 4%, і саме цього року вона зросла до 10%.

"Я підтверджую, що занепокоєння є, що розглядається питання вищим політичним керівництвом. Це рішення не МЗС і не Міністерства внутрішніх справ. Це рішення вищого політичного керівництва країни", — підкреслив Корнійчук.

Підготував: Сергій Дага