16:06 / 26.07.2023 Политика

Партнери виділять більш як 244 млн доларів на розмінування України

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Україна отримає від міжнародних партнерів понад 244 мільйони доларів на потреби гуманітарного розмінування територій. Про це повідомила міністр економіки Юлія Свириденко.

"У нас вже є домовленості із міжнародними виробниками — хорватською DOK-ING і данською Hydrema, щодо локалізації їхнього виробництва в Україні", – написала вона.

Так, до кінця 2023 року Україна має отримати обладнання від іноземних партнерів: 10 машин для розмінування хорватської компанії DOK-ING, 10 машин від Global Clearance Solutions, майже 200 піротехнічних машин, понад 600 металодетекторів, 50 підривних машин, індивідуальні набори для розмінування, вибухозахисні костюми, квадрокоптери, роботизовані системи для знешкодження боєприпасів.

Кошти виділять донори, серед яких США, Євросоюз, Японія, Німеччина, Велика Британія, Норвегія, Швеція, Італія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Австрія, Швейцарія і Корея, а також Фонд Говарда Баффета.

BAGNET нагадує, що Литва започаткувала коаліцію з розмінування України. За словами міністра оборони країни Арвідаса Анушаускаса, коаліція створюється за принципом "навчай і оснасти".

Такий принцип уже використовується у проєкті з навчання українських військових у Литві, що реалізовується спільно з Фінляндією, Ісландією, Норвегією, Швецією та Данією.

Підготував: Сергій Дага