09:46 / 19.07.2023 Политика

У США вважають, що зараз літаки не принесуть Україні користі

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Західні винищувачі не принесуть Україні користі у поточному контрнаступі через розгалужену систему протиповітряну оборону росії. Про це повідомляє The Washington Post.

Адміністрація президента США Байдена поки не погодилася напряму надавати Україні винищувачі F-16. При цьому Білий дім дав дозвіл іншим країнам передавати Україні власні літаки американського походження. Очікується, що навчання пілотів розпочнуться наступного місяця.

На початку літа українські військові розпочали контрнаступальні операції. Водночас українські чиновники зазначали, що західні військові ніколи не спробували б провести масштабну операцію без підтримки з повітря.

Тому говорити про те, що він (наступ - ред.) повільний або надто швидкий, принаймні смішно чути від тих, хто не має уявлення, що це таке. Вони не знають, що це таке. І не дай Бог їм коли-небудь це відчути.

При цьому американські офіційні особи у приватних розмовах кажуть, що західні літаки не принесуть користі в поточній боротьбі через розгалужену протиповітряну оборону росії.

Йдеться лише про те, щоб продовжувати чинити тиск за допомогою загальновійськового підходу.

Представники США кажуть, що вони очікують, що Україна врешті-решт пройде мінні поля та наблизиться до основних оборонних рубежів росії. Водночас українські сили повинні бути обережними та розраховувати на використання артилерії, коли вони проходять мінні поля.

Український уряд вказав, що темпи наступу та час його початку в червні були частково зумовлені поступовим постачанням західної зброї, яке часто надходило лише через кілька місяців переговорів і матеріально-технічних затримок.

Наскільки просунуться (українці - ред.), дуже залежить від Заходу. Захід робить усе правильно, тільки на шість місяців із запізненням.

Підготував: Сергій Дага