06:28 / 16.07.2023 Политика

Джонсон обрушився з критикою на НАТО через рішення щодо України

Фото: president.gov.ua

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який неодноразово підтримував Україну, висловив невдоволення щодо рішення НАТО на саміті у Вільнюсі не запрошувати Україну до Альянсу. Про це пише DailyMail.

"Коли лідери НАТО приїхали до Вільнюса на цьому тижні, було абсолютно очевидно, що вони повинні робити. Вони повинні були бути сильними. У цьому весь сенс НАТО", - заявив Джонсон.

За його словами, члени НАТО мали б підтримати Україну й висловити свою колективну повагу за її героїчний опір російським загарбникам. Він додав, що у цій боротьбі "жоден солдат НАТО не був поранений або убитий, тому що ми в країнах НАТО знаємо - і постійно говоримо - що українці борються за всіх нас".

Причиною повномасштабного російського вторгнення він назвав нерішучість заходу.

"Жодна країна не зробила і не доклала більше зусиль, ніж Україна, щоб продемонструвати свою готовність до членства в НАТО. Ніякі збройні сили не є більш грізними й більш ефективними у використанні зброї НАТО. Жодна країна не потребує членства в НАТО більше", - додав він.

За словами Джонсона, від Альянсу вимагалося лише представити Україні чіткий графік, щоб українці розуміли, що їх чекають в Альянсі після закінчення війни навіть, якщо вона закінчиться уже в наступному році.

"Все, що українці отримали на цьому тижні, - це "запрошення" вступити в НАТО, "коли союзники домовляться і коли будуть виконані умови". Не дивно, що спочатку президенту Зеленському було важко приховати своє розчарування. Коли союзники згодні? Коли умови дотримані? Згідно з бухарестськими висновками, союзники про все це домовилися ще 15 років тому!", - обурився Джонсон.

Експрем'єр Британії переконаний, що путін продовжуватиме терор доти, поки Україна буде позбавлена формальних гарантій безпеки за статтею 5 НАТО.

"Коли ми засвоїмо урок останніх 20 років поводження з путіним? Поки він думає, що є шанс повернути Україну назад в орбіту Москви - поки він думає, що може відтворити Радянський Союз, - він буде намагатися", - заявив він.

Джонсон вважає головною проблемою те, що деякі партнери все ще вірять, що війну можна закінчити тільки шляхом переговорів.

"Вони вважають, що зараз ми повинні бути майстерно двозначними, тому що вони думають, що питання про членство України в НАТО ще може бути частиною угоди. Ви можете укласти угоду з путіним, думають вони: Ви виводите свої війська, і ми не дамо Україні вступити в НАТО. Це божевілля. Протягом усієї цієї війни Захід мав тенденцію повторювати одну і ту ж помилку знову і знову: переоцінювати путіна і недооцінювати Україну", - резюмував Джонсон.

Підготував: Сергій Дага