10:24 / 14.07.2023 Политика

Байден вважає, що війна в Україні не буде тривати роками

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент США Джо Байден не думає, що війна рф проти України триватиме роками через економічні та політичні втрати для країни-агресора. А одразу після завершення протистояння, України зможе вступити до НАТО.

Про це лідер Сполучених Штатів заявив на пресконференції в Гельсінкі, пише Bloomberg.

"Я не думаю, що війна може тривати роками з двох причин. Номер один: я не думаю, що росія може підтримувати війну вічно, перш за все з огляду на ресурси та потенціал. Номер два: я думаю, що складуться обставини, за яких врешті-решт президент путін вирішить, що це не в інтересах росії – економічно, політично та в інших – продовжувати цю війну", – сказав Байден.

При цьому президент США сказав, що не може передбачити, як закінчиться війна. Водночас Байден сподівається, що Україна досягне суттєвого прогресу у наступі.

До того ж він зазначив, що російський диктатор вже програв війну.

"путін вже програв війну. путін має справжню проблему: як йому звідси вибратися, що йому робити? Він може закінчити війну завтра, він може просто сказати: я виходжу… Немає можливості для нього виграти війну в Україні", – сказав він.

Крім цього, американський президент підтвердив, що не вважає можливим приєднання України до НАТО під час війни.

"Ніхто не може приєднатись до НАТО у той час, як війна продовжується, де країни НАТО зазнають нападу, тому що це гарантує, що ми – у війні, що ми у Третій світовій війні", – сказав Байден.

Він також дав зрозуміти, що зараз не стоїть питання про те, чи стане Україна членом НАТО, а стоїть тільки питання коли це станеться.

"Тож це не про те, повинні вони приєднатися чи ні. Це про те, коли вони можуть приєднатися. І вони приєднаються до НАТО", – сказав президент США.

BAGNET нагадує, що на саміті у Вільнюсі президент США Джо Байден та лідери НАТО одноголосно схвалили "суттєвий" новий пакет допомоги Україні.

Підготував: Сергій Дага