09:08 / 12.07.2023 Политика

Саміт НАТО ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо України, – Столтенберг

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На саміті НАТО у Вільнюсі було ухвалено пакет рішень із трьох елементів щодо України. Зокрема, і шляху України до членства в Альянсі. Про це повідомив Генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумком першого дня саміту Альянсу.

"Сьогодні союзники погодили пакет із трьох елементів, які наблизять Україну до НАТО. Перше – це нова багаторічна програма підтримки для України, яка уможливить перехід з радянських до натовських стандартів тренування та доктрин", – говорить він.

Другий елемент – це утворення нової Ради Україна-НАТО. За словами генсека, вона стане форумом для консультацій та ухвалення рішень, де "ми зустрічатимемось як рівні".

"Третє – ми підтвердили, що Україна стане членом НАТО, і погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства. Це змінить шлях України з двокрокового процесу до однокрокового процесу. Ми також дали зрозуміти, що ми оголосимо про запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться і будуть досягнуті умови", – говорить він.

Столтенберг запевнив, що це — сильний пакет для України й чіткий шлях до її членства у НАТО.

BAGNET нагадує, що у Вільнюсі розпочався дводенний саміт НАТО. Серед ключових питань порядку денного – перспектива вступу України в Альянс, гарантії безпеки та подальша військова підтримка у боротьбі з російською агресією.

Підготував: Сергій Дага