13:15 / 10.07.2023 Политика

Україна б значно посилила НАТО, якби стала його членом, – Расмуссен

Фото: Андерс фог Расмуссен/Getty Images

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен рекомендує організації якомога швидше прийняти Україну як нового члена. Він відкидає побоювання, що Захід може перейти цим червону лінію у відносинах із росією. Про це Расмуссен розповів в інтерв’ю RND.

На запитання про те, що приєднання України може накликати на Європу, на НАТО загрози, Андерс фог Расмуссен заявив, що бачить цю ситуацію прямо протилежною. За його словами, Україна показала себе напрочуд сильною у військовому відношенні.

Якби Україна стала новим союзником у НАТО, весь блок став би сильнішим, ніж будь-коли.

Щодо червоної лінії у відносинах з росією, якщо Україна приєднається до НАТО, то колишній генсек відповів, що Організація Північноатлантичного договору відкрита для інших країн, а Путін не має права вето – йому тут нема чого сказати.

"Що б він не визначав або відчував як червоні лінії, нам, чесно кажучи, все одно", – заявив Андерс фог Расмуссен.

На його думку, не треба чекати завершення війни в Україні і тільки після цього приймати Україну до НАТО – це буде стратегічною помилкою з небезпечними наслідками.

Така позиція дасть путіну повну владу ухвалювати рішення: йому потрібно лише трохи продовжити війну, і він зможе перешкоджати вступу України до НАТО стільки, скільки захоче. Таким чином, війна триватиме на невизначений термін.

На думку Расмуссена, на першому етапі Україна може приєднатися до Альянсу “частково”, наприклад, західна частина, як то було із Західною Німеччиною у 1955 році. Та це все дуже складні моменти і зрештою все залежить від рішень України.

"Наприклад, можна було б домовитися про те, що зобов’язання щодо надання допомоги відповідно до статті 5 Договору НАТО виконуватимуться лише у разі нападу на ті частини української території, де український уряд здійснює фактичну юрисдикцію", — заявив колишній генсекретар НАТО.

Раніше BAGNET повідомляв, що в інтерв’ю CNN Джо Байден заявив, що Україна ще не готова стати членом Північноатлантичного союзу.

Підготував: Сергій Дага