09:46 / 07.07.2023 Политика

Посол Грузії залишив Київ

Георгій Закарашвілі/ Ілюстративне фото з відкритих джерел

Посол Грузії у Києві Георгій Закарашвілі залишив Україну через стан ув’язненого громадянина України Міхеіла Саакашвілі. Про це повідомив МЗС Грузії агентству "Інтерпресньюс".

Міністерство закордонних справ Грузії не планує проводити консультації з послом Закарашвілі, якого попросили залишити Київ. Про це в етері каналу Imedi заявив голова МЗС Грузії Ілля Дарчіашвілі.

Георгій Закарашвілі - це людина, яка в найскладніші моменти разом із кількома послами ані на день не виїхала з Києва, і це рішення (виїзд. - ред) щодо нього несправедливе, навіть по-людськи.

Президент України Володимир Зеленський раніше запропонував Закарашвілі залишити Київ впродовж 48 годин та проконсультуватися з Тбілісі щодо стану здоров'я екс-президента Грузії, громадянина України Міхеіла Саакашвілі. Він закликав передати Саакашвілі Києву "для необхідного лікування та догляду". МЗС Грузії назвало вимогу щодо посла крайньою формою загострення відносин.

3 липня ув’язнений експрезидент Грузії Михеїл Саакашвілі вперше з лютого брав участь у судовому засіданні через відеовключення з клініки "Вівамед". Він виглядає вкрай виснаженим. 

Після цього президент України Володимир Зеленський заявив, що Кремль "вбиває Саакашвілі руками грузинської влади" та пообіцяв реакцію Києва. 

BAGNET нагадує, у травні Європейський суд відхилив позов про переведення Саакашвілі на лікування за кордон.

Підготував: Сергій Дага