11:40 / 30.06.2023 Политика

Нетаньягу пояснив відмову передати Україні "Залізний купол"

ППО "Залізний купол"/Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ізраїль не дозволяє США передати Україні систему протиповітряної оборони "Залізний купол" через побоювання, що вона потрапить до рук Ірану. Про це в інтерв'ю The Wall Street Journal заявив повідомив прем'єр Беньямін Нетаньягу.

На його думку, якщо система опиниться у Тегерана, то "мільйони ізраїльтян залишаться беззахисними та будуть у небезпеці".

Нетаньягу відкинув заклики країн Заходу приєднатися до відправки зброї Україні.

У нас є побоювання, яких, я думаю, немає ні в кого з західних союзників України.

Однією з причин ізраїльський прем'єр назвав необхідність забезпечення "свободи дій" у Сирії. Нетаньягу розповів, що передав росії занепокоєння через посилення військових зв'язків з Іраном.

Це дуже тривожні відносини.

Посол України в Ізраїлі назвав побоювання щодо Ірану "цілком вигаданими та спекулятивними припущеннями", передає The Wall Street Journal.

Ізраїль офіційно засуджує російське вторгнення в Україну, але не постачає Києву озброєння. В інтерв'ю Jerusalem Post Нетаньягу вже говорив, що Ізраїль не передає летальне озброєння через бажання зберегти свободу дій у сирійському небі та координацію з Москвою з питань, пов'язаних з Іраном.

Система протиповітряної та протиракетної оборони "Залізний купол", створена ізраїльською оборонною компанією Rafael у партнерстві з американською Raytheon, зарекомендувала себе як один із найефективніших засобів знищення ракет малої дальності. 

У жовтні 2022 року портал Axios повідомляв, що українська влада направила Ізраїлю офіційний запит на придбання систем ППО та ПРО, у тому числі новітніх лазерних систем Iron Beam, зенітно-ракетних систем Barak-8, зенітно-ракетних комплексів Patriot, систем протиракетної оборони "Залізний купол", а також систем David's Sling та Arrow.

BAGNET нагадує, США готові передати Україні одну систему ППО "Залізний купол".

Підготував: Сергій Дага