16:21 / 28.06.2023 Политика

Парламент Хорватії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Хорватії визнав Голодомор геноцидом українського народу. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він подякував хорватським депутатам за таке рішення.

"Я вдячний хорватському парламенту за вшанування пам’яті мільйонів жертв цим історичним голосуванням. Світове визнання геноциду Голодомору продовжує стрімко зростати", — наголосив він.

BAGNET нагадує, що голод в Україні є, разом з Голокостом, найтрагічнішою подією проти людства на європейському континенті. Він спричинив смерть мільйонів українців та українок і був цинічно спланований та жорстоко здійснений радянським режимом з метою впровадження радянської політики колективізації сільського господарства та придушення українського населення та його національної ідентичності.

Агресивна війна росії проти України, що триває, руйнування її енергетичної та сільськогосподарської інфраструктури, блокування експорту українського зерна та крадіжка росією мільйонів тонн зерна відновили побоювання широкомасштабного штучно викликаного голоду, особливо на Глобальному Півдні, який залежить від доступного українського зерна.

Раніше, у кінці травня, Палата громад парламенту Великобританії ухвалила рішення про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом, а перед тим це зробили Ісландія, Болгарія та Словенія.

Підготувала Ніна Петрович