17:05 / 27.06.2023 Политика

Офіційна статистика ООН: на окупованих територіях ворог стратив 77 українців

Як зазначається, цивільних осіб часто затримували під час так званої “фільтрації” на окупованій території за їхню підтримку України, їхній статус колишніх українських військовослужбовців або їхні політичні переконання чи приналежність. Серед них були представники місцевої влади, волонтери, представники громадянського суспільства, священники та вчителі.

В ООН наголосили, що багато цивільних затриманих утримувалися без зв’язку із зовнішнім світом, у неофіційних місцях ув’язнення, часто в жахливих умовах. Приблизно в чверті задокументованих випадків затриманих цивільних осіб перевели в інші місця на окупованій території або депортували до російської федерації. Часто жодна інформація про стан затриманих не розголошувалася їхнім родинам протягом тривалого часу.

“Ми задокументували страту без суду і слідства 77 цивільних осіб, які були свавільно затримані російською федерацією. Деякі з цих випадків були включені до нашого звіту про вбивства, опублікованого в грудні”, – констатували в ООН.

Там додали, що російські збройні сили, правоохоронні та пенітенціарні органи масово застосовували тортури та жорстоке поводження з ув’язненими цивільними особами. «Більшість опитаних нами сказали, що зазнавали тортур і жорстокого поводження, а в деяких випадках – сексуального насильства. Тортури застосовувалися, щоб змусити жертв зізнатися в допомозі українським Збройним силам, змусити їх співпрацювати з окупаційною владою або залякати осіб з проукраїнськими поглядами», – йдеться у звіті.

В ООН заявили, що “глибоко стурбовані тим, що російський парламент схвалив у першому читанні проєкт федерального закону, який потенційно звільняє від кримінальної відповідальности осіб, які вчинили міжнародні злочини на окупованих територіях України, якщо вони спрямовані на захист “інтересів росії”

“Це порушило б зобов’язання держави щодо розслідування та судового переслідування серйозних порушень міжнародного гуманітарного права та грубих порушень міжнародного права прав людини”, – додали в ООН.

Також організація звернулася до росії з вимогою надати спостерігачам ООН з прав людини повний і безперешкодний доступ до всіх окупованих українських територій.