16:08 / 14.06.2023 Политика

Жертвам радянського режиму призначено надбавку до пенсії у розмірі 4200 гривень

Верховна Рада ухвалила Закон України “Про внесення змін до законів України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” та “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 — 1991 років” стосовно борців за незалежність України в ХХ столітті та деяких інших осіб”. 

— Згідно зі змінами, встановлюється додаткова пенсія у розмірі 4200 гривень, — розповів "Експресу" Володимир В’ятрович, народний депутат, один з авторів законопроєкту. — Починаючи з 1 березня 2024 року, ця сума буде щорічно індексована. 

Пенсію за особливі заслуги перед Україною (як надбавку до пенсії) встановлено борцям за незалежність України у ХХ столітті, які за часів комуністичного тоталітарного режиму зазнали репресій за політичними або релігійними мотивами. Це перший крок до відновлення соціальної справедливості щодо таких людей, які часто мають мінімальну пенсію. 

— Такі виплати здійснюватимуться автоматично чи потрібно кудись звертатися? 

— Для отримання додаткової пенсії особа має отримати статус учасника боротьби за незалежність України. Він надається комісіями, які створені в усіх обласних центрах. Потрібно підтвердити, що людина була репресована та боролася за незалежність України.

— А коли закон набере чинності? 

— Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Упродовж місяця уряд, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади мають привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом. 

До речі, із закону “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” вилучені згадки про радянські нагороди й звання. А перебування на високих державних посадах більше не буде підставою для призначення пенсій за особливі заслуги.