14:50 / 06.06.2023 Политика

Австралія може передати україні винищувачі F/A-18 Hornet

Ілюстративне фото з відкритих джерел

США, Австралія та Україна обговорюють можливість передачі ЗСУ 41 літака F/A-18 Королівських ВПС Австралії.

Про це повідомляє Australian Financial Review, з посиланням на джерела в уряді Австралії.

Як зазначається, США прихильно ставляться до ідеї передати Україні F/A-18. Схвалення Вашингтона для передачі літаків необхідно, оскільки США володіють інтелектуальною власністю на винищувачі. Повідомляється, що 41 літак було списано з озброєння Королівських військово-повітряних сил і замінено сучасними F-35.

Списані літаки F/A-18 перебувають в ангарі на базі RAAF у Вільямтауні під Ньюкаслом і, якщо їх не відправлять в Україну, будуть або утилізовані, або продані приватній авіакомпанії RAVN Aerospace для тренування американських пілотів. Натомість Австралія закуповує в США 72 винищувачі F-35.

Інше джерело, близьке до переговорів, погодилося, що немає сенсу знищувати абсолютно справні літаки, які, за його словами, можуть бути приведені в бойову готовність протягом чотирьох місяців і використані для відбиття вторгнення РФ.

Українські пілоти й наземний екіпаж можуть швидко навчитися керувати Hornets, використовуючи навчальні посібники, що будуть видані українською мовою.

Зазначимо, що F/A-18 Hornet — американський палубний винищувач-бомбардувальник, розроблений в 1970-х роках. Він перебуває на озброєнні низки країн Європи, Океанії та Близького Сходу. У США літак залишився на службі лише в корпусі морської піхоти, а також у тренувальних та експериментальних ескадрильях.

Як повідомляв BAGNET, передача Україні винищувачів F-16 у кращому випадку може тривати кілька місяців. Про це заявив міністр Військово-повітряних сил США Френк Кендалл.

Він зазначив, що це все ще порівняно короткі терміни, оскільки зазвичай потрібно понад 2 роки, щоб навчити нового американського пілота роботи з таким літаком.

Нещодавно стало відомо, що під час українського контрнаступу не використовуватимуть винищувачі F-16, але пустять в дію всі наземні озброєння. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Україна буде готова розмістити F-16 восени чи взимку.

Підготував: Сергій Дага