11:59 / 06.04.2023 Политика

Китай не визнає анексію Криму та Донбасу і назвав заяву про "безмежну дружбу" з рф риторикою

Фото: gettyimages.com

Китай заявив, що не був на боці росії у війні, та що критики неправильно інтерпретують декларацію про "безмежну дружбу" Пекіна та москви, яку було підписано напередодні повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це заявив посол Китаю у Євросоюзі Фу Конг напередодні візиту європейської дипломатичної місії.

Він припустив, що зв’язки КНР і рф можуть бути не такими безмежними, як колись заявляли їхні лідери.

""Безмежність" – це ніщо інше, як риторика", – сказав Фу.

Як відомо, російський диктатор володимир путін і китайський лідер Сі Цзіньпін підписали спільну заяву, в якій проголосили "безмежну" дружбу між їхніми країнами, лише за три тижні до повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Фу заявив, що Китай не надавав військової допомоги росії і не визнає її спроб анексії українських територій, включно з Кримом і Донбасом.

За його словами, Пекін не засудив вторгнення, оскільки розуміє заяви росії про оборонну війну проти нібито зазіхань НАТО, а також тому, що його уряд вважає, що "глибинні причини є складнішими", ніж кажуть західні лідери.

Він виправдовував той факт, що Сі досі не зателефонував президенту України Володимиру Зеленському. За словами Фу, відсутність дзвінка не має великого значення, адже Сі дуже зайнятий, а між двома країнами відбуваються часті контакти на нижчому рівні.

"Я знаю, що люди зациклені на президентському дзвінку. Той факт, що президент Сі не розмовляє із Зеленським, не означає, що Китай на боці росії в українському питанні", – сказав Фу.

Також посол заявив, що Китай не надаватиме зброю росії для використання в Україні ні зараз, ні в майбутньому. Він виступив з критикою держсекретаря США Ентоні Блінкена через його заяву, що Китай розглядає можливість надання росії летальної зброї.

Фу припустив, що Китай відкритий до угоди з Європою щодо санкцій та інвестицій. Але, окрім позиції Китаю щодо України, є перешкоди, пов’язані, зокрема, з питаннями прав людини.

У 2021 році ЄС запровадив санкції проти китайських посадовців та юридичних осіб через ставлення до етнічних уйгурів у регіоні Сіньцзян. Пекін відповів санкціями проти законодавців ЄС, а інвестиційна угода між ЄС і Китаєм відтоді політично заморожена.

Посол висловив сподівання, що обидві сторони скасують санкції і завершать торговельну угоду, яка зайшла в глухий кут, що відома як Всеосяжна угода про інвестиції. Дипломати ЄС повідомили, що під час приватних зустрічей протягом останніх тижнів Фу припустив, що Китай може в односторонньому порядку зняти свої санкції, якщо це допоможе розблокувати угоду і надасть певну форму взаємної відповіді.

Підготував: Сергій Дага