13:15 / 21.03.2023 Политика

Сі Цзіньпін не надаватиме путіну підтримку, яка необхідна, – ISW

Фото: ua.depositphotos.com

Лідер Китаю Сі Цзіньпін запропонував російському диктатору володимиру путіну більш стримане бачення російсько-китайських відносин, ніж те, якого очікував очільник кремля. Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

"Сі і Путін під час зустрічі 20 березня розхвалювали міцність китайсько-російських відносин, але в статтях, опублікованих 19 березня, запропонували різні тлумачення масштабу майбутніх відносин", – йдеться в повідомленні.

Так, у своїй статті путін стверджував, що росія і КНР "будують партнерство для формування багатополярного світового порядку всупереч колективному прагненню домінування Заходу та політиці подвійного стримування США проти Китаю і рф".

Водночас Сі зосередився на представленні Китаю як стороннього посередника у війні росії проти України, чий план переговорів "відображає єдність поглядів світової спільноти щодо подолання української кризи".

Аналітики зазначають, що відмова Сі явно об’єднати Китай з росією у передбачуваному Путіним геополітичному конфлікті із Заходом є помітним відходом від проголошеного Китаєм "безмежного партнерства" з рф, яке передувало початку російського вторгнення в Україну.

"Риторика Сі припускає, що він не схильний повною мірою надавати росії економічну та політичну підтримку, якої вона потребує, щоб подолати невдачі в Україні", – вказує ISW.

Фахівці додають, що Путін і Сі запропонували дещо подібні бачення посилення китайсько-російського економічного партнерства, і цілком імовірно, що вони підпишуть торговельно-економічні угоди, деякі з яких будуть спрямовані на полегшення схем ухилення від санкцій.

"Сі також запропонує більш конкретну пропозицію щодо врегулювання війни шляхом переговорів, хоча поки неясно, що передбачатиме його пропозиція і наскільки кремль сприйме її. Незрозумілими також залишаються перспективи постачання Китаєм в рф військової техніки", – підсумували в Інституті вивчення війни.

BAGNET нагадує, глава КНР Сі Цзіньпін 20 березня розпочав свій візит до Москви, він триватиме до 22 березня. Це перший державний візит китайського лідера до росії за чотири роки.

Підготував: Сергій Дага