12:18 / 15.03.2023 Политика

Нідерланди передадуть кораблі для українського флоту

Фото: gettyimages.com

Нідерланди вирішили до 2025 року передати Україні два тральщики типу Alkmaar. Вони стануть у нагоді, коли почнеться розмінування акваторії Чорного моря.

Про це під час спільного брифінгу міністрів оборони України та Нідерландів в Медіацентрі Україна-Одеса розповіла міністр оборони Нідердандів Кайса Оллонґрен, передає "Укрінформ".

"Ми розуміємо стратегічну та економічну важливість гаваней в Одесі для того, щоб експортувати їжу. Для захисту морського простору Нідерланди нададуть Україні два мінні тральщики типу Alkmaar. Питання розмінування Чорного моря не вирішиться разом із завершенням війни, саме тому ці тральщики – внесок в майбутнє ЗСУ України", – заявила пані Оллонґрен. За її словами, Україна отримає ці кораблі до 2025 року.

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що таку часову політику зумовлюють три фактори - потрібен час для підготовки екіпажів, за конвенцією Монтре під час війни неможливий прохід військових кораблів через Босфор, і поки йде війна тралити море просто є небезпечним.

BAGNET нагадує, раніше Нідерланди вже виділили ЗСУ самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000 німецького виробництва. А нещодавно Україна отримала від Нідерландів новий пакет військової допомоги на суму понад 170 млн євро, що у ньому, вирішили не розкривати.

Палата представників Нідерландів (нижня палата парламенту) підтримала рішення про надання Україні системи протиповітряної оборони Patriot, яка нам потрібна для ефективного закриття неба.

Підготував: Сергій Дага