12:46 / 15.02.2023 Политика

Захід стурбований рішенням України стримувати Бахмут, – ISW

Фото: Getty Images

Захід, як і раніше, стурбований рішучістю України стримувати Бахмут. Фахівці з оборонного планування США вважають, що українські сили не можуть одночасно захищати місто та розпочати весняний контрнаступ. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW вважають, що рішення України захищати Бахмут, мабуть, є стратегічно обґрунтованим кроком, попри втрати.

Оборона Бахмута, яку проводить Україна, змусила кремль використати більшу частину угруповання "вагнера" як силу і залучити цінні російські повітряно-десантні сили для підтримки наступальних операцій на виснаження.

Українська оборона Бахмута призвела до послаблення значних російських сил і, напевно, створить сприятливі умови для майбутнього українського контрнаступу.

Якби російські війська взяли Бахмут без значного опору українців, вони могли б сподіватися на розширення операцій таким чином, щоб Україна могла поспішно збудувати оборонні позиції на менш сприятливій місцевості, вважають експерти.

Таким чином, оборона Бахмута та спроба створити умови для контрнаступу, ймовірно, є взаємодоповнювальними, а не взаємозаперечними діями з огляду на те, що російські війська продовжили б наступ за Бахмут, якби Україна здала місто раніше.

Ключові висновки аналітиків ISW

  • Міністр оборони США Ллойд Остін дав зрозуміти союзники НАТО продовжать підтримувати Україну в довгостроковій перспективі. Проте газета Washington Post повідомила, що офіційні особи США приватно дали Україні сигнал про те, що західна допомога у сфері безпеки обмежена.
  • Повідомляється, що Міністерство оборони росії вербує засуджених та імітує поводження "вагнера" з засудженими як з гарматним м'ясом.
  • російські війська продовжували наступальні дії на куп'янському напрямі та на рубежі Сватове — Кремінна.
  • російські війська не завдавали жодних підтверджених наземних ударів у західній частині Донецької області, а також у Херсонській, Миколаївській чи західній частині Запорізької області.
  • російські сухопутні сили на Кольському півострові на північному заході росії були скорочені до однієї п'ятої від їхньої початкової чисельності перед вторгненням в Україну. Кремль не стурбований звичайною військовою загрозою НАТО проти росії.
  • Повідомляється, що 10 лютого у Новій Каховці група українських та татарських партизанів застосувала саморобний вибуховий пристрій (СВУ) до автомобіля з двома російськими військовослужбовцями та двома представниками російських спецслужб.
  • президент росії володимир путін та президент білорусі олександр лукашенко можуть зустрітися 17 лютого.

Підготував: Сергій Дага