21:31 / 11.01.2023 Политика

Україна вже отримала підтримку Польщі і Литви на шляху до ЄС і НАТО

Фото: ОПУ

Президенти України Володимир Зеленський, Польщі Анджей Дуда та Литви Ґітанас Науседа підписали 11 січня у Львові спільну декларацію за результатами другого саміту Люблінського трикутника, повідомляється на сайті глави держави.

За словами Зеленського, цю декларацію уклали за підсумками переговорів; у ній відобразили "ключові політичні, гуманітарні та інші висновки сьогоднішньої зустрічі".

У документі визначили пріоритетні напрями співпраці Люблінського трикутника (зокрема, у межах стратегічного курсу України щодо набуття повноправного членства в ЄС та НАТО). Також у декларації відзначили намір Литви та Польщі продовжити надання потужної військової, технічної, оборонної, гуманітарної та іншої підтримки нашій державі.

Президенти трьох держав підтримали скликання Глобального саміту формули миру для консолідації міжнародної підтримки мирного плану, який запропонував Зеленський.

Крім цього, глави держав висловилися за створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії Російської Федерації проти України. Також відзначили розширення Чорноморської зернової ініціативи на інші українські морські порти і продовження програми "Зерно з України".

"З підписанням Спільної декларації на рівні президентів України, Литви та Польщі фіксується підтримка литовською та польською сторонами перспективи набуття Україною членства в ЄС і НАТО щойно це дозволять умови", - йдеться в повідомленні пресслужби Офісу Президента.

Підготувала: Ніна Петрович