08:49 / 22.06.2022 Политика

"Мисливець за нацистами" зі США очолить групу з розслідування воєнних злочинів в Україні

Фото: Ірина Венедіктова та генпрокурор США Меррік Гарланд

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд оголосив про створення спеціальної групи з розслідування воєнних злочинів в Україні. Її очолить співробітник міністерства юстиції США Елі Розенбаум, якого називають найвідомішим "мисливцем за нацистами". Про це повідомляє Мін'юст США.

Воєнним злочинцям нікуди не втекти. Міністерство юстиції США використовуватиме всі можливості для притягнення до відповідальності тих, хто скоює воєнні злочини та інші злочини в Україні.

У групі зберуть провідних фахівців з розслідування справ, пов'язаних з порушеннями прав людини та воєнними злочинами.

Елі Розенбаум у 1994-2010 ровах очолював у Мін'юсті США управління спеціальних розслідувань, яке зокрема займалося пошуком і депортацією нацистських воєнних злочинців.

Британський історик Гай Волтерс назвав Розенбаума найуспішнішим "мисливцем на нацистів" в історії. На його рахунку понад 100 викритих нацистів.

Генпрокурор США також сказав, що до України вирушать експерти для допомоги у боротьбі з корупцією та відмиванням грошей.

Двох інших експертів відправлять до Європи та на Близький Схід, щоб допомогти місцевій владі у боротьбі зі спробами росії обійти санкції, а також допомагати оперативній групі, яка займається пошуком і арештом активів російських олігархів, які потрапили під санкції.

BAGNET нагадує, що в середині квітня до України прибули французькі жандарми для розслідування злочинів росії.

Підготував: Сергій Дага