10:35 / 05.05.2022 Политика

Чесні росіяни за Україну

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У Росії розпочалися антивоєнні пікети та мітинги на тлі вторгнення Росії на територію України та оголошення "спеціальної військової операції". До мітингів закликала російська правозахисниця Марина Литвинович, її затримали на виході з дому у Москві.

"Будь-який, хто ще залишається людиною, має не плакати сьогодні, не боятися, а просто вийти і сказати, що він проти війни", - говорила правозахисниця. Про те ж саме росіян попросив президент України Володимир Зеленський.

За даними ОВС-Інфо (визнаний "іноагентом"), по всій Росії затримали вже 1234 особи.

Санкт-Петербург

Дмитро Скуріхін

Вранці опозиційний активіст із села Російсько-Висоцьке в Ленінградській області Дмитро Скуріхін провів одиночний пікет. Про це Север.Реалії повідомив сам активіст.

"Мої односельці мене підтримують. Напис на магазині "Світ України" висить уже п'ятий рік, багато людей висловлюють мені підтримку", - розповів Скуріхін. Поліція, за його словами, "сидить у нього безвилазно" – співробітники органів постійно прибирають плакати, які вішає активіст, та зафарбовують написи. Напис на магазині висить на висоті шести метрів і приклеєний, тому, вважає Скуріхін, його поки що не зачепили.

"Путінщина – окупанти для Росії, а тепер ще й на Україну накинулася. Я зробив усе, що міг, вів агітацію проти Путіна з 2012 року, і на машині писав "Скажи Путіну – НІ", і на магазині писав, у мене навіть на одязі це написано", – розповідає активіст.

У Петербурзі поліція зірвала антивоєнний пікет Затримано активіста "Молодіжного Яблука" Микита Чиркова. Його затримали одразу ж посла початку пікету. Він перебуває в автозаку – його везуть до відділення поліції.

04 травня 2022 року опозиційний активіст Сидоров Сергій вийшов на одиночний пікет із плакатом із зображенням двох рук – одна кольору українського прапора інша кольори російського з  написом NO WAR. «Я вийшов із протестом проти агресивної війни розв'язаної моєю країною, заявив активіст, я вийшов не за себе, а за тих росіян, що залишилися здоровими і для яких війна це жах і насильство. Я дуже жалкую про те, що трапилося, і не можу мовчати і бути байдужим. Багато хто мене підтримує, але бояться висловитися – я вирішив, що мовчати не буду!» Буквально за кілька хвилин активіст антивоєнного руху був заарештований поліцією та вивезений у невідомому напрямку.

У Петербурзі затримано також активістів Андрій Бережної та Олега Коха.

Співробітники поліції також прийшли на роботу до активістки "Восьмої ініціативної групи" Євгенії Сметанкіної та затримали її за підозрою у вивішуванні банера "Немає війні".

У Петербурзі на Невському проспекті поліцейські затримали координатора руху "Весна" Валентина Хорошеніна та члена партії "Яблуко" Юрія Багрова.

Кореспондент Север.Реалії Олена Владикина (визнана "іноагентом" і заперечує цей статус у суді) передає про затримання кількох пікетувальників у Петербурзі. В одній із затриманих був плакат "Путіна у відставку". До атозака відвели також блокадницю з плакатом "Немає війні".

За даними Север.Реалії, співробітники поліції та ОМОНу хапають із натовпу випадкових людей. За даними "ОВД-Інфо", в Росії затримано вже 1234 особи, їх кількість збільшується щохвилини.

Псков

Володимир Капустинський

У Пскові на пікети кілька людей, у тому числі активісти Микола Кузьмін, Катерина Новікова та Володимир Капустинський. "Апологія" повідомляє про двох затриманих у Пскові. До них виїхала юрист.

На акції в Пскові затримано також головного редактора "Псковської губернії" Дениса Камалягіна (визнано ЗМІ-"іноагентом"). Він розповів Север.Реалії, що з ним затримали Володимира Капустинського, Катерину Новікову, Максима Бартулєва, Степана Баранова, Ірину Мілютіну та Миколу Глушкова.

– Було припущення, що до Гайд-парку можуть прийти люди, які захочуть висловити протест, і там справді було кілька людей, – розповідає Камалягін. - У результаті майже ніхто, крім журналістів, не прийшов, ми стояли, спілкувалися. Нам сказали, що це можливе порушення 54-го федерального закону про збори, мітинги та ходи. Ми стояли біля лавки, 7-8 чоловік, і в результаті це мітинг або хода, приголомшливо!

Калінінград

Акція у Калінінграді

У центрі Калінінграда зібралося близько двохсот людей, передає кореспондент Север.Реалії. Мітингувальники читали уривки з "Тараса Бульби" Гоголя та вірші Євтушенка.

"Я художниця, я навчаю дітей малювати. Я хочу, щоб вони жили у мирний час і ніколи не дізналися, що таке війна. Я терпіти не можу акцій та мітингів, але зараз відбувається беззаконня", - розповіла пікетниця Поліна Чижевська.

"У мене троє онуків! Я не хочу, щоб вони воювали. Тому я тут", - заявила друга мешканка Калініграда Надія.

"Я проти війни, я не хочу, щоб дітей убивали. Хлопчаки необстріляні. Потрібно зупинити все", - заявляє Олександр Вавілов.

На мітингу чергують поліцейські, які попереджають учасників про відповідальність за участь в акції. Затримано двох журналістів Олексія Мілованова та Оксану Акмаєву. Затримано ще п'ятьох людей, зокрема активістку Анастасію Нехаєву.

МИКОЛА СЕРГІЇВ