13:46 / 02.09.2021 Политика

Як "Глобалмані" під час війни відмиває та виводить до Росії мільярди гривень, – ЗМІ

Нацполіція виявила масштабну схему відмивання коштів та переведення 6.5 мільярда гривень до Росії протягом 2019-2020 років. Головною ланкою злочинної схеми була скандальна платіжна система "Глобалмані".

Про це пише видання "Аргумент", посилаючись на офіційний лист Нацполіції Києва до голови НБУ Кирила Шевченка.

"ТОВ "Глобалмані" протягом 2019−2020 років відмило та вивело до Росії 6,5 мільярда гривень злочинних доходів. У цій справі фігурують кілька компаній-партнерів "Глобалмані", – йдеться у матеріалі.

Журналіст "Аргументів" нагадує, що аналогічний скандал вже виникав у грудні 2020 року. Тоді мережу магазинів "АЛЛО" та "Глобалмані" підозрювали у виведенні 800 мільйонів гривень. Також стало відомо, що у цій схемі був задіяний АТ "Банк Альянс", який виступає розрахунковим банком та емітентом електронних грошей "Глобалмані". Цей банк підозрювали у причетності до фінансування російських терористів на Донбасі.

Також повідомляється, що учасником схем "Глобалмані" була чеська фірма B-Efekt A.S., яка має спільних керівників з "Глобалмані". Саме через B-Efekt A.S. здійснювався переказ коштів до Росії за допомогою платіжних систем Qiwi та Contact – обидві перебувають під санкціями в Україні.

"Тягар токсичних операцій "Глобалмані" вже настільки важкий, що від компанії почали відмежовуватися засновники. Сьогодні навіть Іванющенко та Аврамов не бажають мати нічого спільного з нею. А бізнес-центр "Ренесанс"  розірвав договір оренди з компанією "Глобалмані". При цьому БЦ "Ренесанс" належить Вадиму Григор'єву, який є співвласником двох дочірніх структур "Глобалмані" – "Глобал-Інвест" та "Глобал-Сервіс". Саме він викупав нерухомість підсанкційного російського банку ВТБ в Києві", – написав журналіст.

Автор матеріалу вважає, що справа "Глобалмані" стане тестом на спроможність українських  правоохоронних органів.

"Звинувачень проти компанії багато і на будь-який смак. Впровадження санкцій – це прерогатива РНБО, співпраця з ОРДЛО – СБУ, а ухилення від сплати податків на мільярди гривень – має зацікавити ДФС та Нацполіцію. Не виключено, що до справи долучиться НАБУ, позаяк є великі підозри, що у справі замішані працівники АМКУ, ДФС та інших правоохоронних органів", – підсумував журналіст.

Нагадаємо, що засновниками "Глобалмані" були ексміністр економіки України за часів Януковича Колобов, олігарх Іванющенко ("Юра Єнакіївський") та його найближчий поплічник Іван Аврамов. Сьогодні номінальними власниками "Глобалмані" є Вадим Стрелковський та Олег Міщенко.

Також протягом серпня ветерани з ГО "Вибачте, що живі" влаштовували акції проти "Глобалмані". 19 серпня проведено потужний пікет біля БЦ "Ренесанс", де знаходився офіс компанії. А наступного дня ветерани прийшли під будівлі СБУ та РНБО та вручили правоохоронцям документи, які свідчать про незаконну діяльність "Глобалмані" в ОРДЛО.