19:40 / 03.08.2021 Политика

"Наталича у відставку": під стінами ГПУ вимагали звільнення одіозного конотопського прокурора

Протестувальники стверджують, що прокурор Наталич втручається в діяльність міської ради Бурині

За словами мешканців Буринської громади Сумської області, заступник керівника Конотопської місцевої прокуратури Андрій Наталич може бути причетним до приховування контрабанди та торгівлю людьми на прикордонних з Росією територіях.
 
Про це вони розповіли, беручи участь в акції протесту під стінами Офісу Генерального прокурора, у вівторок, 3 серпня.
 
Андрій Наталич працює в органах прокуратури вже кілька десятків років, після Революції Гідності не пройшов переатестацію, але так і не був звільнений, розповіли буринці. Сьогодні ж він може бути одним з організаторів рейдерського захоплення влади у Бурині, вказують учасники протесту.
 
"Те, що на сьогоднішній день прокурор втручається в життєдіяльність міської ради, це факт. Він відкриває кримінальні справи, і робить багато чого іншого. Вже дійшло до того, що прокурор сам пішов змінювати в реєстрі мене як керівника міста", — розповідає Віктор Ладуха, міський голова Бурині.
 

«Наталича у відставку»: під стінами ГПУ вимагали звільнення одіозного конотопського прокурора
 
Віктор Ладуха переміг на місцевих виборах у жовтні 2020-го. За нього проголосували 52% серед тих, хто взяв участь у виборах. У грудні новобраний міський голова виголосив присягу та взявся до виконання своїх повноважень. Але, за 8 місяців потому, у липні 2021-го, Другий апеляційний суд Харкова скасував постанову територіальної виборчої комісії про реєстрацію Віктора Ладухи Буринським головою. Причина – скарга конкурента. Підстава – нібито Ладуха невчасно написав заяву про реєстрацію на посаду.
 
І хоча цю постанову скасувати не можна згідно українського законодавства, бо Віктор Ладуха вже виголосив присягу міського голови, Ганна Наталич, нова голова Буринської територіальної виборчої комісії і дружина прокурора Наталича, призначила засідання ТВК, а потім оголосила про перевибори. Вже після цього, разом зі своїм чоловіком спробувала внести зміни до державних реєстрів і позбавити Ладуху повноважень міського голови. Після відмови кількох реєстраторів вчиняти подібні дії, прокурор почав на них тиснути, розповідає Ладуха.
 
"Прокурор Конотопської місцевої прокуратури пішов зі своєю дружиною, головою територіальної виборчої комісії, знімати мене з посади. Вдумайтесь, як може прокурор місцевої прокуратури йти до реєстратора і просити, щоб вчиняти якісь дії. Ще й залякував, що направить там служби різні, зокрема числі СБУ", — вказує Ладуха.
 
"Те, що зараз відбувається, на мою думку — це намагання узурпувати владу. Зараз відбувається злочин відповідно до статті 357-ї Кримінального кодексу України — забороняється будь-яке втручання в діяльність виборчої комісії, що зараз очевидно і робить прокурор Наталич. Також сама територіальна виборча комісія вчинила злочин = самоуправство — це стаття 156-а Кримінального кодексу України. Вони, не дочекавшись рішення суду, винесли вночі постанову. Це навіть було не в приміщенні міської ради. Це було тихенько зроблено в приміщенні поліції. Тобто як у старі-добрі часи, навіть гірше ніж за Януковича", — розповідає правозахисник Андрій Гайдай.
 
У Бурині переконані – Наталич лише виконавець у справі рейдерського захоплення влади у місті. Організатором місцеві вважають народного депутата Максима Гузенка. "Слуга народу" обробляє півтори тисячі гектарів землі на території Буринської ОТГ, але нібито не сплачує до бюджету громади жодної копійки. Міська влада намагається повернути землю на користь громади. А це очевидно може не подобатися Гузенку.
 
Тим часом, юристи Буринської міськради направили касаційну скаргу на рішення Харківської апеляції та звернулись в адміністративний суд щодо рішення ТВК про призначення дочасних виборів. Також Генеральному прокурору передали звернення щодо діяльності прокурора Наталича. Там наведена інформація, яка може бути доказом кришування контрабанди та нелегальної торгівлі людьми, тиску на місцеве самоврядування.