16:28 / 20.07.2021 Политика

З початку року СБУ відкрила 328 справ про посягання на територіальну цілісність України та створення терористичних організацій

328 кримінальних проваджень з початку 2021 року відкрила Служба безпеки України за ознаками посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, створення терористичних груп чи організацій.

У цих справах оголошено про підозру 307 особам. Більшість із них – за статтею 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Серед цих підозр: колишньому «заступнику міністра інформації «ДНР» В.Пряхіну, проросійському блогеру А.Шарію, двом громадянам, причетним до вчинення теракту біля будівлі телеканалу «112 Україна» у 2019 році.

За цей період було розкрито ще 3 спроби терактів. Два з них планувалися диверсійно-розвідувальними групами так званих «Л/ДНР» поблизу лінії розмежування у районі проведення ООС. Однак наміри ДРГ було викрито, а вибухові пристрої знешкоджено. Таким чином удалося запобігти загибелі військовослужбовців.

Щоб мінімізувати терористичні та екстремістські прояви, підрозділи СБУ разом з іншими правоохоронцями вилучили з незаконного обігу 137 одиниць вогнепальної зброї, майже 72 тис. боєприпасів і 191,6 кг вибухівки.

Інший важливий напрям – протидія міжнародному тероризму. З цією метою СБУ заборонила в’їзд в Україну 190 іноземцям, причетним до терористичних і екстремістських організацій. Ще 17 осіб було безпосередньо затримано, у тому числі громадянина РФ-учасника «Ісламського руху Узбекистану», якого розшукував Інтерпол, і бойовика терористичного угруповання зі складу «Ісламської держави».

Примусово повернуто до країн походження 45 іноземців, зокрема, трьох громадян – до Шрі Ланки, по двоє – до РФ і Азербайджану. Всі вони були прихильниками чи учасниками міжнародних терористичних рухів.

За останні пів року набув чинності 191 обвинувальний вирок суду за матеріалами СБУ.

Мова йде саме про злочини, спрямовані проти національної державності: посягання на територіальну цілісність і недоторканність країни, а також за терористичну діяльність.

Наприклад, до позбавлення волі на 12 років засуджено українця, самопроголошеного «премʼєр-міністра» квазіутворення «Республіка Підкарпатська Русь». Він агітував за порушення конституційного ладу і територіальної цілісності України. А у 2014 році навіть шукав допомоги у проведенні підривної діяльності серед організацій РФ.