19:53 / 15.07.2021 Политика

Реформи, за які критикують Супрун, починались ще 2011 року

Медична реформа Супрун стосувалась в першу чергу фінансування галузі, проте її хороші починання не доведені до логічного завершення.

Про це у своєму інтерв'ю сказав головиний санлікар Ігор Кузін.

"Основний фокус реформи Уляни Супрун – зміна моделей фінансування. Мені дійсно подобається ця ідеологія. Мова йшла про те, що ми змінюємо саму ментальність лікаря, що робота має бути оплачена. І в залежності від того, що я роблю, і як я це роблю, я отримаю більше або менше. Ця філософія мала призвести до підвищення якості медичної допомоги.

Єдина проблема – ми починаємо хороші реформи, а потім міняємо людей, бо щось пішло не так. Реформа недоведена до кінця. Тому її базова філософія трохи втрачена. Ми змінили механізми фінансування, але не запустили механізм контролю якості за наданням цієї медичної допомоги. Тому лікар, який має більше декларацій, отримує такі ж самі кошти, як і лікар, який має таку ж саму кількість декларацій, але працює детально з дотриманням всіх протоколів із кожним пацієнтом. Тому компонент з якості медичної допомоги маємо запускати", - зазначив санлікар.

Він наголосив, що інформація про ліквідацію Уляною Супрун санепідстанцій - це фейк, адже "це рішення кінця 2011 року" і ця реформа СЕС теж не була доведена до кінця.

"Що таке ліквідація СЕС? Санітарно-епідеміологічна служба була ліквідована 2012 року. Я мав якраз досвід праці в Державній санітарно- епідеміологічній службі і пішов звідти 2012 року саме через те, що вона реформувалася. Мені було незручно і некомфортно працювати в цій структурі. Так склалося, що я повернувся за 9 років. Однак реформування або переформатування СЕС жодним чином не було пов’язано з пані Уляною Супрун", - заявив Кузін.

Він також наголосив, що "люди, які 9 років працюють в постійно реформованій структурі втрачають будь-яку надію на закінчення реформи. Коли виникає надзвичайна ситуація, їм треба мобілізуватися, швидко реагувати, а вони деморалізовані, у них немає адекватних навіть юридичних механізмів реагувати".

Підготувала: Ніна Петрович