18:18 / 16.03.2021 Политика

"Обліко морале" губернатора Хмельниччини, або як Сергій Гамалій підставляє Президента

Гамалій – в попередній серії…

Ми продовжуємо наше розслідування стосовно непересічної особистості – голови Хмельницької державної обласної адміністрації Сергія Гамалія. В першій частині (посилання на першу частину) ми дізналися про цікаві факти, як стосовно минулого нашого героя, так і сьогодення. Виявилося, що Сергій В’ячеславович обійняв одну з найвищих у країні посад, незважаючи на те, що він є громадянином Польщі, відповідно має польський паспорт, пише Інформатор. Декларація, яку він заповнював перед призначенням показала, що саме в цій країні знаходиться нерухомість (дві квартири та будинок), в якій постійно проживають дружина та діти пана Гамалія. Не розкритою залишилася історія про польський бізнес родини губернатора, який через невідомі причини не був вказаний в декларації. Крім того ми дізналися, що Сергій Гамалій має два затримання органами внутрішніх справ: за зберігання наркотиків (кокаїну) та вимагання у складі злочинного угруповання. В обох випадках від кримінального покарання молодого мажора-Гамалія врятував батько. Під час призначення Сергія Гамалія губернатором правоохоронні органи та спецслужби дивним чином «не побачили» цієї інформації. «Вишенькою на торті» героїчних вчинків нашого героя стали його зв’язки з криміналом. Це видно по тому, як пан Гамалій формує своє оточення (заступник ОДА, радник, помічник), а також - з ким спілкується в робочий час по мобільному телефону. Серед постійних співрозмовників Сергія Гамалія було зафіксовано чимало відомих в кримінальному світі осіб. В другій частині нашого розслідування ми хочемо зупинитися на декількох моральних аспектах перебування Гамалія на високій державній посаді.

Гамалій – нове обличчя влади?

Всі, хто зайшов у владу завдяки перемозі Володимира Зеленського на президентських виборах 2019 року, мають особливу відповідальність перед суспільством та особисто Президентом. Перемога Зеленського була сприйнята українцями як перемога над державою корупції, криміналу та правового нігілізму. Суспільство сподівалося, що всі чиновники та політики із сумнівною репутацією відійдуть у минуле або будуть покарані за злочини. Їм на заміну мали прийти так звані нові обличчя. Не обов’язково молоді, але як кажуть «не зашкварені», ті, хто готовий не просто працювати, а служити людям і Україні. Таких прийшло у владу немало, але більшість не змогла протриматися навіть місяць. Кадрових помилок було багато, тому що не можна в короткий термін створити нову державну еліту з правильними принципами. На це зазвичай йдуть роки системної роботи.

Тим не менш, кожна кадрова помилка додає розчарування громадянам, яким набридло жити в корумпованій та економічно відсталій країні в самому центрі Європи. Враховуючи все те, про що йшлося в першій частині нашого розслідування, можна сказати, що губернатор Хмельниччини Сергій Гамалій цинічно зрадив надіям суспільства на нову якість влади та поліпшення життя. Крім того, своїми вчинками Гамалій серйозно підставив Президента, який безперечно, не знав ані про польський паспорт ані про два затримання Гамалія, коли по закону він мав понести кримінальне покарання. Але саме президент призначає та звільняє голів ОДА, тому ця кадрова помилка стане в кінцевому рахунку його відповідальністю. Президента підставили, в цьому немає ніяких сумнівів. В першу чергу, людина з ОП, колишній шеф Гамалія, який сьогодні пішов на підвищення та займає одним з найвпливовіших людей в країні. В другу чергу – сам Сергій Гамалій, який заради призначення на високу державну посаду, приховав компрометуючу інформацію про себе.

Гамалій та його коханка

Чи варто чекати від людини, яка зрадила надіям українців і довірі Президента, що вона буде зразком надійності та моральності в особистому житті? Експерти в галузі психології відповідають на це питання «НІ». Звичка зраджувати зазвичай охоплює все життя людини: і професійне і особисте. Така ж сама ситуація трапилася з Сергієм Гамалієм. Ми уважно проаналізували соціальні мережі самого губернатора Хмельниччини та його дружини. З інформації, яка там розміщена, можна зрозуміти, що дружина Гамалія разом із дітьми постійно проживають в Польщі. До речі, про це нам підтвердили одразу декілька джерел, наближених до очільника ОДА та його другої половини.

Сам пан Сергій Гамалій в приватних розмовах часто жаліється, що родини немає поруч. Мовляв, дуже хоче об’єднатися з дружиною та дітьми, але не може це зробити через карантин. В будь-якій іншій ситуації історія про губернатора, який рятує країну та його дружину, яка вірно чекає його за «тридев’ять земель», про їхнє кохання та неможливість бути разом через обставини непереборної сили, - могла би стати гарною ідеєю для сценарію рейтингового романтичного телешоу. Але тут у нас зовсім інша історія. Чесно кажучи, наш славетний губернатор міг вже давно звернутися до Президента і по дипломатичних каналах прискорити приїзд родини в Україну. Але він чомусь не поспішає це робити. Чому? Ми знайшли відповідь на це питання і вона виявилася «старою як світ».

Джерела, наближені до ОП та Хмельницької ОДА розповіли досить цікаву історію. З їхніх слів, вся справа в молодій жінці на ім’я Юлія Тупікова. Наш герой познайомився з нею під час роботи в Києві. Пані Тупікова має секрет, вона в той час надавала так звані ескорт послуги втомленим від роботи та заможним чоловікам. Нам вдалося поспілкуватися з декількома колегами Тупікової «по цеху», які ще пам’ятають її. Із спілкування вдалося з’ясувати, що працюючи в Києві в сфері ескорт послуг вона надавала такі сексуальні послуги, як мінет, класичний секс та груповий секс. Гамалія дівчата також добре пам’ятають. «Юлька, до тебе твій Серьожа-президент приїхав», - часто казали вони їй, побачивши нашого героя.

За їхніми словами, одного разу Тупікова заявила, що у неї із Сергієм все серйозно і він бере її до себе помічницею. Тобто помічницею помічника в ОП. Ми не змогли точно з’ясувати, чи дійсно пані Тупікова працювала на Банковій, але можемо впевнено сказати, що вона залишила свій «екскорт-бізнес» та стала коханкою пана Гамалія. Дружина в той час з дітьми жила в Польщі. Після призначення в губернаторське крісло Сергій Гамалій переїжджає до Хмельницького і бере Юлію Тупікову з собою.

Якось вийшло, вже ніхто не пам’ятає як само, що чутки про минуле Тупікової майже одразу стали відомі в політичному та чиновницькому бомонді міста. Логічно було після цього хоча би публічно дистанціюватися від коханки. Однак Гамалій замість цього призначає її своєю помічницею й продовжує майже відкрито жити з коханкою. Тим самим Сергій Гамалій принижує статус державної служби, дискредитує імідж «зеленої» влади та ображає свою дружину, яка вірно чекає його в Польщі.

Гамалій – аморальний губернатор

Отже, що ми з вами отримали в підсумку? Насправді, майже нічого гарного. Сергій В’ячеславович Гамалій, який займає посаду голови Хмельницької обласної державної адміністрації з 3 грудня 2020 року, згідно фактам біографії та низьким моральним якостям не має права не просто обіймати зазначену посаду, а й взагалі працювати на державній службі.

Сергій Гамалій є громадянином Польщі, в нього є польський паспорт. Наразі в Україні подвійне громадянство заборонено законом. Тому ми сподіваємося, що наше розслідування стане приводом для проведення розслідування силами правоохоронних органів та спецслужб на предмет встановлення факту польського громадянства Гамалія та відкриття проти нього відповідного провадження. Сподіваємося, що слідчі звернуть увагу на той факт, що весь його бізнес, орієнтований на Польщу, родина постійно проживає в Польщі, а в Україні у чиновника навіть немає у власності житла.

Сергій Гамалій має два затримання: за зберігання наркотиків та вимагання. Причому в обох випадках він незаконним чином уникнув покарання. Крім тогго,працюючи в ОП він був причетним до вимагання хабарів у підприємців в Одеському порті. Дані про це знаходяться в оперативній розробці НАБУ. Сподіваємося, що правоохоронні органи та спецслужби з’ясують, як Гамалій зміг пройти спеціальну перевірку, маючи затримання правоохоронними органами та польське громадянство. Хто і в якому відомстві зміг «закрити» на це очі, а бо хто зробив так, щоб небажана інформація не потрапила в особову справу Гамалія?

Сергій Гамалій знаходиться в шлюбі, але відкрито зраджує дружині із своєю коханкою, яка нещодавно працювала у сфері «з низькою соціальною відповідальністю». Це аморально по своїй суті, адже такою поведінкою губернатор Гамалій принижує на тільки честь своєї дружини, а й честь державної служби. Чиновники такого рівня мають бути взірцем для українського суспільства, в якому переважна більшість людей дотримуються традиційних сімейних цінностей. За кордоном навіть факт наявності коханки може зруйнувати кар’єру державного службовця будь-якого рівня.

І на останок, коротко, як контрольний постріл. Губернатор Хмельницької області Сергій Гамалій зрадив довіру президента Володимира Зеленського, який призначив його на посаду. Суспільство ще сподівається на краще життя та вірить, що Президент виконає свої обіцянки. Але такі, як Гамалій «стріляють» Президенту в спину, забираючи у людей єдине, що у них залишилося – надію на краще життя.

P.S. Далі буде…