14:56 / 17.12.2020 Политика

Коаліція у Київській облраді хоче монополізувати владу

Коаліція з трьох партій, «Слуги народу», «Батьківщини» та ОПЗЖ, у Київській обласній раді хоче змінити регламент ради так, щоб повністю контролювати усі комісії. Про це пише Obozrevatel.

Видання стверджує, що проєкт регламенту, підготовлений коаліцією та оприлюднений на сайті ради, свідчить про те, що у Київській облраді хочуть повністю позбавити опозицію (фракції «ЄС» і «ЗА МАЙБУТНЄ») будь-якої реальної участі у роботі комісій.

Зокрема, проєкт регламенту містить наступне положення:

Кількість депутатів Ради у постійній комісії не може перевищувати 9 депутатів. У разі необрання Радою депутата до певної постійної комісії, про участь у якій депутат подав заяву, його має бути обов’язково обрано до складу постійної комісії, чисельність якої не перевищує встановленого вище обмеження у кількості депутатів (не більше 9 депутатів).

При цьому, у чинному регламенті та законодавстві немає норми про верхню межу кількості депутатів у комісії.

«Норми про верхню межу кількості депутатів не було у попередній версії регламенту. Немає її і в законі «Про місцеве самоврядування». Єдиним поясненням цій нормі є поточна ситуація у комісіях, яка, нагадаю, полягає у тому, що там немає жодного опозиційного депутата. Ця норма набуває сенсу, якщо припустити, що хтось дуже хоче мати тотальний контроль над усіма комісіями. Якщо до нині сформованих комісій додати недостатню до дев’яти кількість депутатів, то у плані контролю нічого не зміниться, навіть якщо це будуть опозиційні депутати. Більшість у комісіях залишиться за «ширкою», - пише видання.

Крім цього, депутата, згідно з цим пунктом, можуть легко призначити у комісію, в яку він не подавався.

«А зміни, запропоновані другим реченням цієї статті, в поєднанні із штучним встановленням максимальної кількості депутатів в комісії, залишають можливість ради «призначати» депутатів у ті постійні комісії, до яких вони не подавалися. Для цього легко можна створити нікому не потрібні комісії, які нічого не регулюватимуть, не контролюватимуть бюджет тощо. Зате формально усіх опозиційних депутатів «працевлаштують» - йдеться у статті.

Також у проєкті регламенту хочуть ускладнити звільнення голови облради – пропонується, щоб для цього були необхідні дві третини голосів депутатів, а не половина, як зараз.

Видання наголошує, що запропоновані зміни суперечать законодавству, зокрема закону «Про місцеве самоврядування».