19:22 / 15.09.2020 Политика

Посли країн G7 ініціювали зустріч з Головою ЦВК з метою обговорення питання підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня

14 вересня відбулася зустріч Голови Центральної виборчої комісії Олега Діденка з Послами країн Великої сімки за сприяння Міжнародної фундації виборчих систем (IFES).

"Такі зустрічі стають вже доброю традицією і ми вдячні за увагу до демократичних процесів, що відбуваються у нашій країні", – зауважив Голова ЦВК.

Загалом Олег Діденко поінформував про хід підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, основні труднощі, що виникають у цьому процесі, та як Комісія планує продовжувати модернізовувати та зміцнювати ЦВК у найближчі роки.

 

  • Про підготовку до місцевих виборів 2020.
  •  Це найскладніші вибори в історії України. На виборчий процес впливають одразу кілька важливих факторів:  нові виборчі системи, недосконале законодавство, неможливість проведення виборів на окремих територіях у зв'язку з військовою агресією,  новий адміністративно-територіальний устрій та COVID-19".
  • Про роз'яснювальну та просвітницьку роботу.

"Складне законодавство потребує роз'яснення проблемних моментів. Щоб забезпечити дотримання вимог виборчого законодавства, намагаємось надавати такі роз'яснення. Важливу увагу приділяємо навчанню членів виборчих комісій.Також активно займаємось просвітою виборців. Це дуже важливий напрям у нашій роботі. Адже, вважаємо, що чесні вибори можливі за високої свідомості громадян. Коли люди дотримуються закону не тому, що передбачені санкції за порушення, а через внутрішнє переконання, що так правильно і так має бути".

 

  • Про підготовку та проведення виборів в умовах пандемії.

"COVID-19 суттєво ускладнив підготовку до місцевих виборів. Починаючи з неможливості проведення оффлайн заходів і закінчуючи проблемами із фінансуванням, унаслідок чого не вдалося створити регіональних та територіальних представництв, модернізувати ІАС Вибори, розгорнути до рівня ТВК. Це дало б можливість членам виборчих комісій використовувати програмні засоби для встановлення підсумків та результатів голосування, що значно б полегшило роботу. Але навіть у таких умовах триває активна підготовка до місцевих виборів. При ЦВК створено робочу групу, напрацювання якої щодо запобігання поширенню хвороби насамперед під час голосування на виборчих дільницях увійшли до відповідної постанови Кабінету Міністрів України, яка регулюватиме організацію місцевих виборів в умовах пандемії COVID-19. До того ж сьогодні (ред. – 14 вересня 2020 року) Комісія схвалила пропозиції щодо законодавчого врегулювання особливостей організації підготовки та проведення виборів у період дії карантину. З цим законопроєктом ми звернулись  до Президента України та Верховної Ради України з проханням забезпечення невідкладного розгляду та прийняття.

Звісно, кожен випадок захворювання на COVID-19, у тому числі членів виборчих комісій усіх рівнів, – найімовірніше буде індивідуальним. Запевняю, що ми шукатимемо максимальну кількість можливостей, аби забезпечити роботу указаних комісій, якщо таке станеться".

  • Про питання щодо призначення виборів у громадах, де було визнано неможливість проведення виборів 25 жовтня 2020 року.  

"Перші вибори можна проводити двічі на рік: у жовтні та березні. Ми плануємо в майбутньому звертатись до відповідних військово-цивільних адміністрацій щодо безпекової ситуації на цих територіях. Як тільки будуть необхідні умови – вибори будуть призначені".

 

  • Про те, чи можливе скасування місцевих виборів у судовому порядку.

"Не думаю, що станом на сьогодні такі перспективи існують. Крім того, виборчий процес уже розпочався. Відповідно до Конституції України зупинення виборчого процесу можливе лише в разі введення в Україні або окремих місцевостях надзвичайного чи воєнного стану".

 

  • Про співпрацю з Національною поліцією України.

"У нас добре організовано координацію з Нацполіцією зокрема, і МВС загалом. Для прикладу, ми вже зверталися до них зі проханням перевірити дещо підозрілі, на наш погляд, випадки зміни виборчої адреси. Нацполіція відреагувала швидко і належним чином. Сподіваємось на співпрацю і надалі. МВС має хороший  досвід забезпечення правопорядку на виборах у 2019 році".

 

  • Про Стратегічний план ЦВК на 2020 – 2025 роки.

"Затвердження першого в історії Центральної виборчої комісії Стратегічного плану на 2020 2025 роки стало одним із найважливіших кроків на шляху до підвищення прозорості, ефективного співробітництва та подальшої модернізації виборів в Україні. Його розробка відбувалася за сприяння IFES та тривала майже шість місяців, починаючи з грудня 2019 року. Стратегічними основами такого плану є: інституційна спроможність; якість і прозорість; просвіта; інклюзивність; технологічна модернізація та співпраця. Цей документ відкриває Комісії шлях для подальшої модернізації та посилення інституційної спроможності ЦВК на майбутні 5 і навіть 10 років".

На завершення зустрічі Олег Діденко подякував представникам дипломатичного корпусу за увагу до виборчих процесів в Україні і цьогорічних місцевих виборів зокрема. Також Голова ЦВК висловив сподівання, що співпраця з міжнародними партнерами буде тільки розширятися, що, зокрема, стане важливим чинником у подальшому розвитку демократії в нашій країні.

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.