08:51 / 12.09.2020 Политика

Розглянуто скаргу щодо діяльності Київської міської ТВК

До ЦВК повторно надійшла скарга Радзівіла К.С., у якій суб’єкт звернення просив визнати протиправною бездіяльність Київської міської територіальної виборчої комісії щодо неприйняття в строки, визначені законодавством України, рішення стосовно утворення територіальних виборчих округів з чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року та скасувати відповідну постанову цієї комісії від 7 вересня 2020 року № 7. А також у зв’язку з цим – прийняти нове рішення про утворення територіальних виборчих округів.

Розглянувши всі наявні в Комісії матеріали, ЦВК залишила без розгляду по суті зазначену скаргу щодо скасування вказаної постанови Київської міської ТВК та прийняття нового рішення, оскільки є неналежним суб’єктом її розгляду в цій частині вимог.

Окремо Комісія зауважила, що на розгляді в Окружному адміністративному суді міста Києва перебувають три справи, у яких заявлено вимогу про визнання протиправною та скасування вказаної постанови Київської міської ТВК, за наслідками розгляду яких буде ухвалено судові рішення, які після набрання законної сили будуть обов’язковими до виконання.

Окрім того, розглянувши документи, в тому числі пояснення Київської міської ТВК, Комісія відмовила в задоволенні скарги у частині вимоги про визнання протиправною бездіяльності цієї комісії щодо неприйняття в строки рішення стосовно утворення територіальних виборчих округів, у звʼязку з відсутністю належних підстав для задоволення.

При цьому Комісія врахувала правову позицію Верховного Суду, яка полягає в тому, що для визнання бездіяльності протиправною недостатньо лише факту неналежного та/або несвоєчасного виконання обов'язкових дій. Важливими є також конкретні причини, умови та обставини, через які дії, що підлягали обов'язковому виконанню відповідно до закону, фактично не були виконані чи були виконані з порушенням строків.

Відтак, на думку Комісії, рішення про утворення територіальних виборчих округів для організації та проведення чергових виборів депутатів Київської міської ради 25 жовтня 2020 року вказана ТВК прийняла 7 вересня 2020 року з огляду на низку обставин, що вплинули на можливість належної організації її роботи, та не залежали від неї.

Разом з тим ЦВК звернула увагу Київської міської територіальної виборчої комісії на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.