20:38 / 09.09.2020 Политика

У ЦВК обговорили з представниками Місії БДІПЛ ОБСЄ безпекові питання організації спостереження за місцевими виборами

9 вересня у Центральній виборчій комісії відбулася робоча зустріч Голови Комісії Олега Діденка з представниками Місії Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (БДІПЛ ОБСЄ) з оцінки потреб для спостереження за місцевими виборами на чолі з керівником департаменту з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ Алєксандром Шликом. У заході також взяли участь радник з виборчих питань Бюро Кіра Кастальдо, експерт з питань безпеки Бюро Тібор Немеш, заступник Голови ЦВК Сергій Дубовик, члени Комісії Павло Любченко та Сергій Постівий.

Зустріч була організована з метою визначення кількості міжнародних спостерігачів, яких необхідно відрядити для спостереження за місцевими виборами 25 жовтня 2020 року, враховуючи безпековий фактор.

Йшлося, зокрема, про проблеми та ризики, що можуть виникнути під час організації і проведення виборів та спостереження за ними у територіальних громадах, які знаходяться на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей та розташовані поблизу лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями.

Окрему увагу учасники зустрічі звернули на особливості проведення нинішніх місцевих виборів в умовах карантинних обмежень, повʼязаних з пандемією COVID-19. А також – заходи, що вживатимуться на виборчих дільницях для унеможливлення поширення коронавірусу. З цього приводу представники оціночної місії БДІПЛ ОБСЄ розповіли про певний міжнародний досвід організації виборів, а також спостереження за ними в умовах карантину, який спостерігачам Бюро вдалося узагальнити за підсумками виборчих процесів у Польщі, Сербії, Північній Македонії, Чорногорії.

– Ми вдячні, що навіть в непростих умовах, повʼязаних з поширенням хвороби COVID-19, світова спільнота, зокрема, Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, готові долучитися до офіційного спостереження за місцевими виборами в Україні. Для нас це дуже важливо. Адже це дозволить продемонструвати світові нашу прихильність до демократичних цінностей та чергового разу показати, що вибори в нашій державі відбуваються чесно, відкрито та справедливо. Тож ЦВК зі свого боку буде всебічно сприяти та допомагати всім офіційним спостерігачам від іноземних держав та міжнародних організацій, які будуть акредитовані на місцевих виборах, – наголосив за підсумками зустрічі Голова Комісії Олег Діденко.  

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.