09:00 / 05.09.2023 Одесса

В Одесі виявлено російський телеграм-канал "Ирочка"

Центральний апарат Служби безпеки України виявив серед одеських пабліків телеграм-канал, який безпосередньо має прив’язку до росії.

Мова про телеграм-канал канал "Ирочка расскажет". Окрім того, що канал ведеться російською мовою, він має безпосередню гео локацію в росіі, що за словами кібер-експертів, свідчить про реєстрацію каналу на російський номер телефону, або автор каналу самостійно обрав регіон росіі.

Як з’ясували правоохоронці, канал веде місцева мешканка Ірина Гриб.

Раніше вона працювала на Ігора Маркова, прихильника та спонсора "днр/лнр", лідера нині недіючої проросійської партії "родина". З 2014 року Марков переховується до росії.

Варто зауважити, що кількість підписників каналу Гриб не досягає і 10 тисяч, тож говорити про значне охоплення або вплив на суспільну думку не варто. Втім, через орієнтацію на росію наразі Гриб перевіряють на зв’язок з нещодавно затриманим в Одесі блогером, який працював на колаборанта Кирила Стремоусова, влаштовував проплачені акції та розхитував внутрішньополітичну ситуацію в країні. Кримінальне провадження відкрито за ст. 109, ст. 436-1 та ст. 436-2 ККУ.

До того ж, Ірина Гриб є уповноваженою особою ТОВ "Платформа.Медіа" за адресою Грецька, 5 в Одесі. Засновником цієї ТОВ є Сорокіна Олександра Аркадіївна, яка в свою чергу також є уповноваженою Червоного Хреста.

Раніше СБУ вже затримувала "волонтерів" Червоного Хреста, які перебували у розшуку за співпрацю з окупантами. 

Підготував: Сергій Дага