12:37 / 30.08.2023 Одесса

В Одесі викрили схему незаконного заволодіння міжнародним аеропортом

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру пʼятьом фігурантам, які причетні до незаконного заволодіння Міжнародним аеропортом "Одеса". Про це йдеться на сайті НАБУ.

Серед підозрюваних колишній міський голова Одеси Олексій Костусєв, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та два відомих в регіоні бізнесмени.

За даними слідства, вони розробили та реалізували схему, в результаті якої майновий комплекс стратегічного обʼєкта перейшов з власності територіальної громади у спільну власність міста та приватних інвесторів. Зазначається, що місто повністю втратило будь-який контроль над аеропортом та не отримувало від його діяльності жодного прибутку.

Аби аеропорт не можна було повернути у власність міста, усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який не погашали взагалі.

Це завдало місцевому бюджету збитків на загальну суму понад 2,5 млрд грн.

Підозру оголосили за ч. 5 ст. 191 КК України, колишньому міському голові Одеси додатково інкриміновано ч. 2 ст. 366 КК України. Їм загрожує позбавлення волі на строк до 12 років. Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів.

Підготував: Сергій Дага