17:44 / 18.04.2023 Курьезы

Міжнародний конкурс молодих піаністів ім. Горовиця співпрацює з виконавцями з країни-агресора

В українському міжнародному конкурс імені В. Горовиця, який через повномасштабне вторгнення рф проходить у Женеві, бере участь російський піаніст Станіслав Корчагін. Інформація про це міститься на офіційній сторінці конкурсу.

Водночас, музикознавець та засновник радіо “Ісландія” Стас Невмержицький звернув увагу на те, що в 2014-2015 роках Корчагін проходив службу в 154-му окремому комендантському преображенському полку, відродженому Путіним в 2013 році. Він також є викладачем державної російської академії музики ім. Гнесіних.

Російський піаніст вже потрапив у півфінал українського конкурсу, на якому гратиме, зокрема, твори Рахманінова і Чайковського.

Пресслужба конкурсу Горовиця надала LB.ua такий коментар:

"Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця, що з 2004 року є членом Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів (WFIMC), діє згідно статуту федерації, що передбачає рівноправну участь у конкурсі для представників різних рас, національностей і віросповідання. Ці принципи є основоположними у діяльності Всесвітньої федерації впродовж усієї історії її існування. 

WFIMC гостро засуджує політику й дії країни-агресора. На початку війни шляхом голосування конкурсів-членів WFIMC було позбавлено членства у федерації московський конкурс ім. Чайковського, дирекція якого підтримала діяльність президента російської федерації. 

Проведення спеціального Конкурсу Горовиця Київ-Женева 2023, який Всесвітня федерація  зголосилася реалізувати разом зі світовими конкурсами-партнерами, позиціонувалося як акція підтримки України, українських мистецьких організацій, зокрема українських музикантів під час війни задля забезпечення їх подальшої діяльності, про що організатори зазначили в офіційних заявах та Умовах проведення конкурсу. Відповідно, кожен учасник змагання, беручи участь у спеціальному Конкурсі Горовиця Київ-Женева 2023, взяв на себе відповідальність підтримки України та її культурного фронту."

У той же час, присутність у конкурсі конкретно Станіслава Корчагіна пресслужба не прокоментувала.

Міжнародний конкурс молодих піаністів ім. Горовиця, заснований у 1995 році, вшановує пам’ять видатного митця і легендарного піаніста Володимира Горовиця, який народився і навчався у Києві. Цьогоріч конкурс проходить у Женеві (Швейцарія), фінал змагань відбудеться 21 квітня у супроводі Оркестра романської Швейцарії.

На сайті конкурсу зазначено: “Новий формат проведення Конкурсу схвалений Міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком і мером Києва Віталієм Кличком. Конкурс відкритий для музикантів усіх національностей.”