14:12 / 08.03.2024 Киев

Столична влада допустила закриття ключової гілки метрополітену: Бахматов розповів про справжній стан підземки у Києві

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ніхто не знає, коли буде закінчена реконструкція аварійної станції "Деміївська" на "синій" гілці столичного метрополітену. Аварійними там є лише 27 метрів тунелю, але їх будуть повністю перебудовувати. У бюджеті Києва на 2024 рік кошти на це не заклади.

Про це в ефірі телемарафону розповів голова та засновник Офісу Трансформації Максим Бахматов.

"Ця ділянка була аварійною ще у 70-х роках, коли починалося будівництво цієї станції. Там була трагедія – дві людини загинули у 70-х роках під час будівництва. Отже, всі знали, що ця ділянка проблемна і небезпечна.

Її відкрили 13 років тому, отже нинішня влада мала б опікуватися цієї аварійною ділянкою 10 років – контролювати, робити заміри, робити аналітику, ставити камери, запрошувати експертів, щоб ми за 10 років подивилися, скільки раз місцева влада повідомляла киян, що можуть бути питання…

З урахуванням того, що ми не розуміємо глибину проблематики, нагадаю, що за 10 років не відкрито жодної станції метро. Метро на Виноградар не побудовано, а вкрадено 217 млн грн. відсотків, які були нараховані на гроші, які були проплачені...

Ніхто не може сказати, коли буде закінчено повна реконструкція аварійної станції. Там лише 27 метрів, але вони будуть повністю перебудовувати весь тунель. Але скільки то часу, і чи є гроші у Києва на це – ніхто не знає. Бо Київ у цьому бюджеті гроші на реконструкцію цієї ділянки не виділяв, аварійний фонд не виділявся.

Кияни, близько 400 тисяч людей, залишаються без метрополітену. І зі стоячим комунальним транспортом під час тривог…

Чи є там підтоплення чи немає, ми не знаємо, бо метрополітен режимний об’єкт і туди не допускають експертів. Влада київська сама себе перевіряє, сама себе призначає, і сама розходує ці 500 млрд грн.

І "Деміївка" тому підтвердження, що влада імпотентна, і допустила закриття ключової гілки метрополітену", - розповів Бахматов.

Підготував: Сергій Дага