19:49 / 24.10.2023 Киев

В Києві відбулась церемонія нагородження "чотирилапі захисники"

ІІ Церемонія нагородження "ЧОТИРИЛАПІ ЗАХИСНИКИ" відбулася!

20 жовтня ВГО "Кінологічна спілка України", за підтримки фінансового партнера ПУМБ, Першого інноваційного парку UNIT.City та магазину професійного спорядження для собак K9Shop.Ua, вручила почесні нагороди 23  службовим собакам та їх кінологам. Вони працюють у 10 службах і відомствах сектору безпеки і оборони України та цілодобово боронять і рятують людей, повідомляє Lenta.ua.

Усі номінанти справжні герої. Вони шукають міни на звільнених від окупанта територіях та тіла загиблих під завалами внаслідок влучання рашистських ракет, зупиняють контрабанду, знаходять наркотики та вибухівку, розшукують зниклих людей. Всі вони герої, всі вони рівні, всі вони перші!

В номінації ПОШУК ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН – за видатну здатність виявляти вибухонебезпечні пристрої, зброю та частини до зброї – нагороджено 8 учасників. Першими серед рівних стали німецька вівчарка ШТОРМ зі своїм наставником - молодшим сержантом Головного управління розвідки Міністерства оборони України Станіславом Третьяком. Вони беруть участь у проведенні спеціальних заходів в зоні ООС, де здійснювали огляд автомобілів, приміщень та територій з метою виявлення вибухових пристроїв.

В номінації СОБАКА СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ – за героїчне виконання різноманітних спеціальних завдань, від затримання порушників до пошуку мін в районах бойових дій – нагороджено 5 героїв. Першим на сцену, разом зі своїм провідником Віталієм Юрашем, вийшов Бельгійська вівчарка малінуа ТОРНАДО-БУРАН. Він справжній побратим для сотень військовослужбовців Збройних сил України. Він працює в найскладніших умовах, під пострілами, вибухами та в диму, піднімає бойовий дух всім оточуючим.

В номінації ПОШУК НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ – за ефективну та невтомну роботу з правоохоронцями у боротьбі з незаконним обігом наркотиків – нагороджено 4 номінантів. Першою для нагороди була запрошений бельгійська вівчарка малінуа ЧЕЙЗ із своїм провідником, заступником начальника кінологічного центру Головного управління Національної поліції у м. Києві, капітаном поліції Віталієм Литвином. З березня цього року кінологічною парою було здійснено 38 виїздів. Найбільше досягнення команди є виявлення пакунку з кокаїном вагою 1 кг.

В номінації ЗА ВРЯТОВАНЕ ЖИТТЯ – за неймовірний порятунок людей у надскладних умовах – нагороджено 5 чотирилапих героя. Першим серед рівних став службовий собака породи німецька вівчарка ГРОМ, разом зі старшим кінологом Північного оперативно-територіального обʼєднання Національної гвардії України, молодшим сержантом Артемом Одинцем. Вони шукають і знаходять тротил, гранати, набої, інші небезпечні предмети. Завдяки їх наполегливій роботі врятовано не один десяток людей.

На церемонії нагородження були присутні легендарна бельгійська вівчарка малінуа СПАРКІ та кінолог Лариса Борисенко – керівниця Павлоградського пошуково-рятувального загону "АНТАРЕС". Спаркі вже 10,5 років і вона - в строю! На її особистому рахунку понад 140 знайдених загиблих людей, яких було закатовано і закопано рашистами.

Ми дякуємо всім чотирилапим героям, що боронять країну та рятують людей! Ми знаємо їх імена: СПАРКІ, ШТОРМ, ІДЖИ, ІРБІС, КІРА, БОЙ, ХАРТІ, ТРОЯ, БРЕДА, ТОРНАДО-БУРАН, БАГІРА, НОРД, ЙОРНА, ХАНТЕР, ЧЕЙЗ,  ГУДІ, БОЦМАН,  КОЛА, ГРОМ, РЕЙ, ГЕРДА, ЛАНГУР, НІНДЗЯ.

Довідка:

ВГО "КІНОЛОГІЧНА СПІЛКА УКРАЇНИ" (КСУ) – це наймасовіша і найавторитетніша українська громадська кінологічна організація, створена у 1990 році з метою популяризації чистопородного розведення собак, а також приведення національної кінології до визнання міжнародною кінологічною спільнотою. На сьогодні КСУ входить в першу десятку світових лідерів серед провідних національних кінологічних організацій і об'єднує понад 250 тисяч членів з усіх куточків України. КСУ з 1996 року представляє Україну в Міжнародній кінологічній федерації, а у 2017 – отримала право на проведення Європейської виставки собак (Чемпіонат Європи).

У 2022 році КСУ провела першу церемонію нагородження собак, які проходять службу в лавах державних органах сектору безпеки і оборони. Тоді відзначено було 10 собак, зокрема і відомого пса Патрона.

Євген Медведєв