00:01 / 06.07.2023 Киев

Правоохоронці вісім років тримали за гратами чоловіка і не довели його провини

Боєць батальйону «Січ» Ігор Гуменюк, який влаштував сьогодні вибухи в суді та, ймовірно, підірвав себе, був у пригніченому стані, адже вісім років провів у СІЗО без вироку суду.

Так розповів один з йго захисників, інший адвокат теж прокоментував  дії свого підзахисного.

«Я б не сказав, що це дуже розумний вчинок, це жест відчаю, як я це розумію. Все, що було в людини до того часу, як вона потрапила за ґрати — школа і служба. Змінити запобіжний захід за статтею, яку йому інкримінували, не вдавалось. Яким би був вирок — я не знаю, але стаття передбачає довічний термін», — повідомив Віктор Байда.

За його словами, цей аргумент, а також той, що його підзахисний нібито може переховуватись, використовували для того, аби упродовж восьми років, поки розглядається справа не змінювати запобіжний захід з тримання під вартою.

«Якщо це справді він вчинив такі дії, то я вважаю, що значна частина провини в цьому лежить на прокурорі та суді, який продовжували тримання його під вартою», — заявив інший адвокат.

Він додав, що  Гуменюк неодноразово подавав заяви із проханням мобілізувати його до війська.

Валерія Бурлакова, ветеранка АТО, журналістка та громадська активістка, розповіла, що Ігор Гуменюк  з 2014 року мав позивний «Дубенко» і наголосила на тому, що довести його відповідальність за події 2015 року правоохоронці так і не змогли.

Дубенко – це прізвище, під яким ОУНівець Микола Лемик записався на прийом до радянського консула Олексія Майлова у жовтні 1933 року у Львові, а під час розмови вихопив із внутрішньої кишені пістолет і зі словами: «за муки і смерть наших братів та сестер, за голод в Україні, за всі знущання…» застрелив консула, потім поранив одного з охоронців, дочекався на польську поліцію і здався їй.

«У 1939 році, коли нацисти напали на Польщу, і політичних в’язнів пересилали, Лемик «Дубенко» зміг втекти. І зміг боротися далі. Ігор втекти не зміг. Не знаю, чи планував. Не знаю, що саме планував. Але – чомусь його винуватість довести так і не змогли», — написала вона у Facebook.

Вона також зауважила, що він був чудовим бійцем, і міг би бути корисним на фронті, однак, попри прохання, йому не дали такої можливості.

Як повідомили правоохоронці, Гуменюк після засідання у своїй закрився у вбиральні, кинув у караул вибухівку, а потім хотів втекти із зали суду.

Пізніше повідомили, що конвой намагався зупинити чоловіка  пострілом у повітря, однак той забарикадувався, він не пішов на контакт, натомість кинув вибухівку. Двоє співробітників поранені, їхнім життям нічого не загрожує. Сам Гуменюк загинув від вибуху. Як він проніс вибухівку, наразі з'ясовує поліція.

Підготувала: Ніна Петрович