12:28 / 26.05.2023 Киев

На них чекають, але вони не поспішають: жителі будинку з зруйнованим дахом у Дніпровському районі чекають на чиновників КМВА

Фото: vechirniy.kyiv.ua

Нещодавно, у ніч на суботу, 20 травня, уламки збитих російських дронів впали в Дніпровському районі Києва і зруйнували верхню частину дев'ятиповерхового житлового будинку. Нині те, що залишилося від квартир, підставлено всім чотирьом вітрам, грозам та зливам. Мешканці розраховують на реакцію влади.

У ніч із 19 на 20 травня до даху столичної багатоповерхівки в одному з ЖК Дніпровського району поцілив збитий ворожий дрон. Його частина здетонувала у спальні Юлії Безкоровайної, яка мешкає на останньому, дев'ятому поверсі, пише "Вечірній Київ".

2013 року Юлія в кредит придбала дворівневу квартиру на дев'ятому поверсі в одному з ЖК Дніпровського району. Довгий час вона робила ремонт, після чого остаточно переїхала до нового житла.

На першому поверсі була затишна кухня, туалет та невелика тераса з квітами. На другому – вбиральня та спальня. Саме тут власниця і знаходилася, коли в ніч із 19 по 20 травня уламок ворожого дрона впав на дах її будинку. Він здетонував прямо над спальнею. Як наслідок – другий рівень квартири згорів дощенту.

«На той момент я спала і не чула повітряної тривоги. А потім вибух, за ним ще один. Потім — на мене почали падати частини даху та скло із двох мансардних вікон над ліжком», — згадує власниця зруйнованого будинку.

Юлія хутко спустилась на перший рівень квартири та нашвидкуруч забрала паспорт, гроші, вдягнулась й вибігла на вулицю. Перед тим вона ще рефлекторно виключила лічильник електроенергії та закрила двері на ключ.

Все це власниця квартири робила під звуки криків за вікном: сусіди перегукувались один з одним.

«Чулось: «Горить дах! Верхні поверхи, спускайтесь!» — пригадує жінка.

Поруч із квартирою Юлії знаходяться ще чотири квартири. На щастя, сусіди також встигли спуститись на вулицю.

"А потім я стояла внизу і дивилася, як горить моя квартира", - зітхає власниця житла.

Близько двох годин знадобилось рятувальникам, щоби ліквідувати вогонь в квартирі Юлії. У той час внизу, біля будинку, волонтери Товариства Червоного хреста розгорнули намет, де мешканцям наливали гарячого чаю та при потребі надавали домедичну допомогу.

Через те, що дрон здетонував на даху, майже кожна квартира була підтоплена після гасіння. Наприклад, дах Олександри, яка теж живе на девʼятому поверсі, обвалився через тиск води. А вода з помешкання Юлії витікала щонайменше пів години.

Показуючи нашому виданню наслідки руйнування, Юлія турботливо пропонує журналістці бахіли, оскільки вся підлога у сажі.

«Згоріло і було пошкоджено 95% майна у квартирі, — зітхає вона. — За останні дні приходили різні експертні комісії, проте жодного документа про пошкодження нерухомості я так і не маю. Поки що дуже чекаю представників від КМДА, які вже відновили багато пошкоджених внаслідок війни квартир», — каже власниця.

Насамперед мешканці будинку просять столичну владу допомогти відновити дах, оскільки навіть за маленьких опадів квартири заливає водою.

«Дах двох будинків частково зруйнований: наш і сусідній. Точна площа руйнування наразі невідома, обсяг пошкоджень буде встановлений за результатами експертного дослідження. Втім, тент, який тимчасово затягли ЖЕК, не рятує від сильного вітру чи дощу», – пояснює жінка.

Сьогодні у квартирі Юлії працює бригада робочих, які розбирають згорілі рештки даху і спускають їх на перший рівень квартири. Цю роботу вдалось оплатити завдяки другу дівчини — Дмитру, який у соціальних мережах попросив небайдужих фінансово допомогти Юлії з першими витратами. У результаті кияни задонатили дівчині майже пів мільйона гривень.

Зараз Юлія живе у рідних і не знає, коли знову спатиме у своєму ліжку. Вимушені жити у друзів та родичів та її сусіди. Активні мешканці ЖК підготували всю інформацію про ту трагічну ніч – фото, відео та планування будинку для відновлення. Вони чекають, коли фахівці від КМДА проведуть експертизу у кожній квартирі, відремонтують пошкодження та допоможуть повернутися до звичного життя. Як це було, наприклад, у мешканців зруйнованих будинків Святошинського та Подільського районів столиці.

Допомогти фінансово Юлії можна за номером її картки: 5375 4112 0648 5737.

Ірина Костюченко