18:30 / 06.04.2023 Киев

Міжнародна гуманітарна допомога згнила на складах у Києві

Фото ілюстративне

Міжнародна гуманітарна допомога була заблокована на складах у Києві, частина вантажів зіпсувалася. Правоохоронці розблокували доступ та передали 200 тонн допомоги ЗСУ та Нацгвардії.

Про це повідомили в Національній поліції.

Зазначається, що слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України здійснюють досудове розслідування щодо незаконного поводження із гуманітарною допомогою, яка зберігалася на складах у Солом’янському районі столиці. Завдяки оперативному реагуванню правоохоронців розблоковано доступ до 350 тонн вантажів із Польщі, Великої Британії, Азербайджану та інших країн.

У лютому поліцейські почали розслідування щодо незаконного поводження з гуманітарною допомогою. Вони оглянули склади в Солом’янському районі й виявили там гуманітарні вантажі від різних країн-донорів. Частина допомоги вже зіпсувалася.

Повідомляється, що у співпраці із Міністерством соціальної політики України розпочато процедуру розподілу та використання цієї гуманітарної допомоги за її цільовим призначенням. Зокрема через благодійну організацію, яка отримала доступ до вантажів, Державній спеціальній службі транспорту Міністерства оборони України передано бронежилети, медичні ноші, пожежні рукави, а також продукти.

Крім того, Грузинський національний легіон та медики Нацгвардії отримали ковдри, спальники, каремати, амуніцію, медичні засоби, продукти, засоби гігієни.

“Наразі правоохоронці встановлюють осіб, причетних до блокування доступу до вантажів, в результаті чого відбулося псування окремих продуктів гуманітарної допомоги”, – йдеться у повідомленні.

Розслідування ведуть за ч. 3 ст. 201-2 (незаконне використання гуманітарної допомоги) та ч. 1 ст. 206 (протидія законній господарській діяльності) Кримінального кодексу. Можливе покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 7 років.

Вранці 24 лютого рашистська Московщина розпочала повномасштабну війну проти України.

По кількох військових об'єктах у Києві, Харкові та Дніпрі було завдано ракетних ударів, а війська московитів перейшли кордон під Харковом, Києвом, Херсоном, Черніговом і Сумами.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави піднято по тривозі. Кацапи розпочали інтенсивний обстріл підрозділів ЗСУ, українська армія дає відсіч російським військам.

В екстреному режимі працює Рада національної безпеки та оборони. Введено військовий стан. Україна офіційно направила позов проти Московії до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Під час війни рашисти обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури України, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Також рашисти влаштовують геноцид українців у захоплених населених пунктах та масово ґвалтують жінок та дітей.